MS, werken, hardlopen etc

Afgelopen november is het drie jaar geleden dat ik met de levensrichtlijnen van George Jelinek aan de slag ging. Wat begon als een onzekere reis door het onbekende, is nu een absurd normaal leven geworden: in bijna alle opzichten. Afgelopen driekwart jaar werkte ik veertig uur in de week (wat een beetje saai is geworden), had en hield ik een vriendin (relatie is nog steeds leuk) en ben ik na de zomer gestopt met zwemmen en weer gaan hardlopen. En daar had ik een hard hoofd in. Ik was namelijk nog altijd bang dat de bijkomende stress een schub zou veroorzaken. Maar angst alleen is in dit geval een slechte raadgever. Op een avondje duurloop heb ik het, aan het eind, op een sprintje gezet. En nog nooit was het zo fantastisch om met met mijn hele lichaam tot het uiterste te gaan.

Een schub bleef uit (de laatste was 2,5 jaar geleden) en in november liep ik de ENCI-bergloop: 4500 meter in minder dan 23 minuten (was ik erg trots op). Nu ben ik aan het trainen voor de wedstrijd Maastricht Mooiste 15km, en dan wil ik tegen mijzelf lopen. In 2010, het jaar van mijn diagnose, liep ik de wedstrijd al eens in netto 1:18 en ik ga nu voor 1:15. Mijn oude neurollog loopt ook in de wedstrijd mee, maar die rent nog sneller… Wat ik met al mijn cijfers en afstanden wil zeggen, is dat – in tegenstelling tot wat ik eerder schreef- je toch op veel punten weer de oude kan worden. Of zelfs nog wat beter. En als het niet volledig lichamelijk is, dan geestelijk zeker. Overigens heb ik besloten om een dag in de week minder te werken. Aangezien in tegenwoordig eet om te leven (ipv omgekeerd), leek het me verstandig om ook te gaan werken om te leven.

6 gedachten over “MS, werken, hardlopen etc”

      1. Ja dat geloof ik graag. Ik wilde in maart weer rustig aan gaan proberen. Tot aan de kerst ging het heel goed met mij maar de afgelopen weken ben ik gevloerd geweest met een heftige longontsteking en ontstoken kraakbeen in m’n linker borstkas. Erg vervelend allemaal en ondanks dat het nu weer beter gaat is m’n conditie erg achteruit gegaan. Ik ga er wel vanuit dat dit tijdelijk is en dat ik straks toch mijn hardloop plannen kan oppakken.

  1. Hoi!
    Toch nog even een vraag hier plaatsen. Ik begin het aardig door te krijgen betreft het dieet maar af en toe heb ik momenten dat ik het even niet meer weet… Hoe zit het nou met bv zonnebloemolie? Deze moeten we iig niet verwarmd gebruiken, maar ik zag laatst bv bij de reformwinkel pesto (zonder kaas) maar wel met zonnebloemolie. Het is me ook al gelukt om zelf pesto te maken maar wilde het toch graag weten.

    Groetjes.

    1. Het korte antwoord: het liefst mijden. En als je het toch gebruikt, dan van koude persing. In producten weet je dit nooit. Maar je kunt altijd met de fabrikant bellen. Zelf drink ik wel heel af en toe (paar keer per jaar) een havermoutdrank of zoiets, en daar zit ook biologische zonnebloemolie in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.