Hartelijk gefeliciteerd!

Het is wat raar om jezelf te feliciteren, maar ik ben jarig vandaag (hoera!). En dat geeft mooi de gelegenheid voor een ‘wat heb je nu geleerd’ bericht. Het belangrijkste wat me de afgelopen maanden opgevallen is, is hoe belangrijk een hoge dosis vitamine d3 is. Een aantal maanden geleden ben ik overgestapt van kruidvat vitamine d3 naar een zuiverder product. Maar hiermee heb ik ook onbedoeld mijn dosis naar beneden bij gesteld (naar 5000IU). Het resultaat: met de loop van de tijd werd ik chagrijnig en voelde ik me vermoeid (zonder dat ik dat doorhad!). Dit had natuurlijk niet echt een goed effect op mijn relatie. Dus na een kleine crisis ging er een lampje bij me branden: vitamine d3. Nu slik ik (weer) 10000IU; mijn vermoeidheid is weg en ik ben een stuk vrolijker en daarmee mijn vriendin ook 🙂

Hiernaast heb ik afgelopen zaterdag voor het eerst degelijk gebarbequed bij wijze van een verjaardagsfeestje. Na wat rond gezocht te hebben op internet kwamen we uit op een menu van:  groentenspiesjes (sommige met kip), garnalenspies met frisse salade, zalm & pangasiusfilet met pastasalade en hierna een maiskolf. (Maar toen zat iedereen eigenlijk al vol). Als klap op de vuurpijl had mijn vriendin nog een chocoladetaart gebakken (op basis van olijfolie). De avond was dubbel geslaagd omdat mijn vrienden en familie beseften dat je niet als een monnik hoeft te eten als je multiple sclerose hebt. En daar sloten de verjaardagcadeautjes goed bij aan: onder andere een electrisch bbq en een staafmixer / keukenmachine. Eigenlijk echte vereisten voor de ‘gezonde keuken’.

Ondertussen ga ik mijn derde zomer (en jaar) zonder schub in en is het logische besef bij me binnengedrongen dat een gezonde levensstijl een positieve invloed heeft op het verloop van multiple sclerose. Eigenlijk gek dat niet meer mensen dit beseffen….

11 gedachten over “Hartelijk gefeliciteerd!”

 1. Van harte gefeliciteerd, ik krijg het bericht nu pas te zien dus weet niet of de datum klopt. Je verhaal lijkt een beetje op m’n eigen verjaardag 2 maanden terug haha.
  Ik heb vitamine D3 uit de USA en dat zijn soft gels met soja olie van 2000iu maar deze zijn er volgens mij ook van 5000iu.
  Hoe is het met de hardloop wedstrijd gegaan. Heb je dat nog aangedurfd?

  En een chocolade taart? Daar zou ik het recept wel van willen hebben.
  Wij hebben kwark taart gemaakt met soja yoghurt op een bodem van biologische spelt lange vingers. Ook erg lekker.

  groetjes, Annette

  1. De hardloopwedstrijd (15km) kwam niet zo goed uit in mijn schema en ik vond het nog iets te vroeg. Ook trekken mijn knieën afdalingen niet meer zo goed (en er zit een stevige in de specifieke wedstrijd). Wel (hard)loop ik regelmatig een rondje om de Sint Pietersberg, dat is zo’ n twaalf kilometer. Wel houd ik daarbij mijn tijd niet bij om het niet zo stressvol te maken. Maar mischien begin ik daar weer aan. Ik wil nog wel wat wedstrijden lopen in het najaar. Het recept van de chococake zal ik aan mijn vriendin vragen, dus die houd je nog te goed!

   1. Wel goed hoor dat je zover kunt lopen/hardlopen. Veel mensen zonder MS komen niet eens zover.
    En die wedstrijd komt vanzelf, als je gaat pushen dat gaat het zeker niet. Het idee alleen is al spannend…
    Hou je ook je B12 onder controle? Die van mij was gehalveerd ten opzichte van vorig jaar door geen vlees en zuivel. Wordt je ook moe van en is niet goed voor je zenuwstelsel.
    Nu B12 pilletjes naast de D3 slikken en over 6 weken weer prikken.

 2. Mag ik vragen welke vitamine D3 je nu gebruikt?
  En ik ben eerlijk gezegd ook wel erg benieuwd naar het recept van de chocoladetaart.
  Groetjes,
  Manuela

  1. Ik gebruik capsules van Biotech: http://www.biotechpharmacal.com. De omhulsels van de capsules bestaan alleen uit celluose en gelatine (Kosher en Halal). Om onder de 20 euro grens (ivm invoerrechten) te blijven bestelde ik een potje van 100 en 250. Ik was geloof ik rond de dertig euro kwijt inclusief verzendkosten. Het recept van de cake volgt nog, maar volgens mij kwam het van fatfreevegan.com

 3. Hey,

  Ik ben een meid van 30 jaar en heb vier jaar geleden de diagnose MS gekregen. Ik ben heel erg bezig met voeding en lifestyle en ik vroeg me af hoe jij denkt over granen? Ik volg sinds een paar weken het paleo-dieet (heb ik het verleden ook Jelinek gedaan), maar Paleo aanhangers zijn er van overtuigd dat granen ook niet goed zijn voor het immuunsysteem. Ik loop ook nog steeds hard, heb soms weleens een wattig gevoel in mn pink of voet, maar op t moment dat ik de diagnose kreeg had ik geen gevoel meer in beide benen. Dus ben nu superblij dat er met een goede levensstijl en dieet toch iets aan te doen is.

  1. Hoi Jenny,

   Tenzij je geen gluten mag, is er geen reden om granen te mijden. Het grote voordeel van de aanpak van Jelinek is dat zijn aannames wetenschappelijk onderbouwd zijn en dat geldt niet voor de aannames van het paleodieet.

   Ik ben er verder geen voorstander van omdat het paleodieet het eten van roodvlees voorstaat, en dat is ongeveer het slechste wat je kunt doen als je MS hebt.

   Zelf eet ik gewoon granen: cornflakes, brood, muesli, noem maar op. En ik heb al twee jaar nergens last van.

   Warom ben je ooit gestopt met het Jelinek dieet?

    1. Terry Walsh vormt een goed voorbeeld dat je met wilskracht en het veranderen van je levensstijl MS het hoofd kan bieden. Het dieet dat ze aanraad komt echter voort uit haar eigen veronderstellingen, ze heeft hier geen bewijs voor (alleen speculaties). Ze heeft verder een erg reductionistische kijk op gezondheid, wat wil zeggen dat ze heel erg kijkt naar wat individuele voedingstoffen met je doen. Echter voedingstoffen interacteren met elkaar in je lichaam. Er bestaan hier geen oorzaak gevolg verbanden en je lichaam bepaalt zelf waar de voedigsstof in kwestie het meeste nodig is. Wat bij Wahls nog doorsijpelt is de veronderstelling dat het eten van vlees onontbeerlijk is. Dit klopt echter niet, je kunt met gemak alle voedingstoffen die je nodig hebt tot je nemen met een gevarieerd veganistisch dieet (B12 daargelaten). Dierlijke producten worden in verband gebracht met zo’n beetje alle chronische ziekten, zeker ook met MS. Dus die mijden is essentieel voor een goede gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.