MRI foto’ s na twee jaar Jelinek dieet – wat heb je er eigenlijk aan?

Anderhalf jaar geleden schreef ik een e-mail aan OMS om te vragen of het zin had om een MRI te laten maken. Mijn gedachte was dat je zo kunt zien of de OMS-levensstijl succes heeft of niet. De webmaster van de de OMS-website schreef terug dat dit niet nodig was; het gaat erom hoe je je voelt. Maar koppig zoals ik ben vond ik toch dat een MRI nodig was. Toen ik de  uitslag kreeg was ik super euforisch: de oorspronkelijke vlekken in mijn hoofd waren weg getrokken – weliswaar was er een vlekje bijgekomen in mijn hersenstam. Maar dat was niet recentelijk actief geweest.

Twee maanden terug liet ik nogmaals een MRI maken. Hoewel ik rekening had gehouden met het feit dat de MRI niet brand schoon zou zijn, dacht ik hier stiekem toch aan. Maar de realiteit bleek, dat ondanks al mijn oude vlekken verder waren weggevaagd, er een nieuwe grote is bijgekomen. Mijn neuroloog zei dat normaal gezien zo’ n vlek op een schub wijst. Maar die heeft nooit plaats gevonden. De grap van het hele verhaal is (en dat besefte ik me in het kantoor bij de neuroloog) dat de mate van MS wordt beoordeeld aan de hand van je fysieke kunnen – ook wel neurologisch cijfer. En dat is bij mij onveranderd gebleven: nog steeds nul.

Waar de MRI me wel op gewezen heeft is dat ik scherp op mijn levensstijl moet blijven letten. Zo heb ik een aantal maanden geleden veel stress ondervonden van mijn tweede baan. Daar ben ik ondertussen mee gestopt en ik maak nu meer uren bij mijn hoofdbaan en ook voor mijn eigen onderneming. Ook let ik wat beter op de kwaliteit van de vetten die ik binnen krijg: ik ben gestopt met het eten van geroosterde noten en neem nu ook vloeibare vitamine d3. Maar in feite heb ik niets te klagen. Ik voel me nog steeds super gezond en kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik ooit last van MS had. Ik heb ondertussen wel een realistischer beeld van de ziekte: mijn MS blijft actief maar de OMS-levensstijl zorgt dat de ziekte niets kan uitrichten. Tijd voor weekend 🙂

13 gedachten over “MRI foto’ s na twee jaar Jelinek dieet – wat heb je er eigenlijk aan?”

 1. Ik snap helemaal wat je bedoelt!
  Ik heb donderdag mijn MRI gehad en krijg volgende week donderdag de uitslag. Ook ik verwacht zo’n miraculeuze scan waarop niets meer te zien is om het simpele feit dat ik nergens last van heb….
  Je hoort bijna nooit mensen met MS die zich supergezond voelen en alles kunnen wat een gezond persoon ook kan.
  Ik heb dat ook. Ik ben ook wel erg blij dat jij dat ook hebt omdat ik zelf vaak twijfel aan de diagnose doordat ik geen van de “normale” MS klachten heb.
  Wat die vetten betreft, zou je weleens gelijk kunnen hebben. Ik volg zelf een volledig plantaardig en vetvrij dieet en heb daardoor de enige klacht die ik had opgelost (tintelingen in mijn vingers)

  Fijn weekend!

 2. Super leuk om te horen dat de dieet werkt!!! ik heb nu sinds december ms en ik wil ook mee doen aan de dieet maar zit met een aantal vragen misschien kan jij mij helpen?

 3. Hallo,

  Ik ben nu begonnen met de dieet ik heb tot nu toe allen groente gegeten en vette vis, maar ik hou veel van rijst en pasta mag ik nasi of maggi gebruiken? en wat betreft lam/koe mag dat ook niet meer?
  Ik heb ook gehoord dat je niet meer dan een vette vis mag nemen per week klopt dat?
  Ik ben de laaste tijd heel erg moe, ik beweeg per dag 15-30 minuten, ik wil graag weer gaan zwemmen mag dat als je last van je benen hebt? en sorry voor de vele vragen..

  1. Hoi Ikki,

   Nasi, rijst, pasta mag je allemaal zoveel eten als je wilt. In de ingrediënten die je gebruikt moet je kijken of er geen ‘ plantaardige olie’ of melk/ lactose zit.

   Vlees is geen onderdeel van het dieet, dus koe of lam is geen optie. (Vette) vis mag je zo vaak eten als je wilt. Vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt doordat je niet genoeg lijnzaad- of visolie slikt (twee eetlepels per dag) en ook slapen als je moe bent is heel belangrijk.

   Zwemmen is geen probleem, maar ga niet over je grenzen heen.

   Groet!

   1. Hoi hoi,

    Ja dat is wel even slikken. Ik volg het dieet/programma sinds november en heb met mijn neuroloog afgesproken dat we eind dit jaar een MRI scan maken om te kijken of er misschien toch medicijnen nodig zijn.
    Dat is dan blijkbaar toch geen graadmeter?
    Ik merkte dat het echt wel vooruit ging maar na flinke stress vorige maand ben ik ook ff terug gezet. Weer meer last met lopen, dus stress vermijden.

    Bedankt voor alle informatie, ik heb je site al regelmatig doorgegeven aan mensen met MS die meer grip willen hebben op hun leven.
    Fijn dat het met jou zo goed gaat maar inderdaad goed voor jezelf zorgen!

 4. Hoi hoi,

  Ik heb nog een vraag. Hoe lang duurde het ongeveer dat je weer kon hardlopen na het volgen van het Oms programma?
  En wat voor klachten had je bij je laatste schub?

  Gr. Annette

  1. Hoi Annette,

   Nee een MRI is geen graadmeter, alleen een diagnose middel en daarna je kunt het aantal witte vlekjes zien. Maar meer ook niet. Witte vlekjes zijn symptomen van MS, niet de oorzaak.

   Mijn laatste herkenbare klacht was het signaal van Lhermitte 8 maanden nadat ik was begonnen met de OMS levenstijl.

   Hardlopen was een beetje een vallen en opstaan proces. Wat het is. Je moet eigenlijk accepteren dat je niet meer zo actief kan leven als voorheen. Ik heb dit zelf pas onlangs onderkend.

   Mijn tip is om het hardlopen op te pakken alsof je weer begint bij nul en ook zonder tijd te lopen. Je doel moet nu zijn om zoveel mogelijk te herstellen en jezelf niet tot het uiterste te pushen.

   Ik denk dat ik nu de afgelopen 3 kwart jaar pas echt weer lekker loop. Maar vooral rustig aan. Ik liep vroeger 8-15 kilometer 2-3 keer per week. Nu is dat 6-8 kilometer 1-2 keer per week en ik doe er nu een stuk langer over. Ik ga ook een keer per week een uur zwemmen

   1. Oke, bedankt voor je antwoord. Echt heftig dat het niet meer wordt zoals het was, daar heb ik wel moeite mee.
    Fietsen gaat goed, dus dat doe ik een aantal dagen een half uur. Een paar kilometer lopen geeft vaak problemen met m’n rechterbeen dat het zwaar en dik aanvoelt daarna.
    Dus dat moet eerst voorbij zijn voordat ik weer durf hard te lopen. Ik ben al een paar keer gevallen door dat been.
    Voorlopig maar even wat verder herstellen. Met m’n rechter arm gaat het nu alweer de goede kant op.
    Jij ook heel veel succes met wat je doet en ik lees je blog met veel plezier en gebruik alle info die erop staat.
    Groetjes, Annette

 5. Beste MSMingle,

  Na wat Google-en kwam ik op je site terecht.

  Wat fijn om te zien dat je minder of geen klachten hebt van je MS. Goed dat je een manier hebt gevonden om er zo goed mogelijk mee te leven. Voor mij persoonlijk is dit dieet nog een brug te ver. Ik zit nog middenin de emotionele rollercoaster die het krijgen van de diagnose heeft gestart. Wel tegen het einde aan denk ik. Maarja, bij tegenslag wat betreft gezondheid begint het circus weer opnieuw…

  Ik gebruik wel medicijnen en heb behalve vermoeidheid ook geen klachten. Niet meer gehad sinds ik begonnen ben ook. De neuroloog vertelde mij wel dat het kan dat er nieuwe laesies bijkomen zonder dat je merkbare klachten hebt gehad. Dat is een van de vreemde dingen bij deze ziekte.

  Ik hoop voor jou dat je nog lang kunt genieten van je leven zonder klachten.

  Groeten,
  MSMeisje

  1. Hoi msmeisje,

   Een van de positieve kanten van je levensstijl omgooien is dat je je minder machteloos voelt. Je zit nog wel in de achtbaan, maar je hebt een soort zekerheid dat je niet uit de bocht zult vliegen en dat je uiteindelijk bij het platform kunt uitstappen. Er is geen juiste tijd om met de veranderingen te beginnen, behalve nu. Als je de omstandigheden in je lichaam niet verandert, dan zal het steeds hetzelfde blijven reageren.

   In het begin is het dieet wat wennen en je eet niet meer wat je vroeger eet of wat je omgeving eet. Maar het is nog steeds lekker en je hebt de kracht om van het leven te genieten in plaats van het door je handen te voelen glippen. Uiteindelijk is het de beste beslissing van je leven

 6. Beste ms_mingle,

  Ik ben een vrouw van 30 jaar en ik spuit al 15 jaar Avonex. In de loop der jaren heb ik wel kleine opstootjes gehad zoals dubbel zien, tintelingen, struikelen … maar alles is behoorlijk goed hersteld. Ik werk full time, ben drie jaar geleden begonnen met lopen, heb geen last van vermoeidheid en leef eigenlijk zoals de meeste gezonde mensen.

  Ik heb in augustus heel veel stress gehad en nu dus ook een heel zware opstoot, neuritis optica aan mijn rechter oog (goeie oog) waarvoor ik 5x Solu Medrol (1000mg) gekregen heb. Volgens mijn neuroloog gaat mijn oog nooit 100% herstellen.

  Voor de rest eet ik ‘gezond’, niet veel rood vlees, niet veel vetten, heb een lactose intolerantie dus drink ik lactose vrije melk… Maar nu ben ik meer beginnen lezen over Swank dieet en OMS en vraag mij af of ik ook dit dieet moet beginnen volgen.

  Het ging tot nu toe behoorlijk goed met mij, behalve mijn ogen, die mijn zwaktepunt zijn.. en mijn blaas. Ik zit een beetje in een dilemma dus. Weet niet wat gedaan.

  Zijn er mensen die en medicatie gebruiken en een dieet volgen? Mijn neuroloog wil dat ik start met Aubagio. Het is natuurlijk gemakkelijker dan inspuitingen maar het is een nieuw product en ik ben bang voor de bijwerkingen.

  1. Hoi Scarlett,

   Het dieet / de leefstijl is in het begin complementair, dat wil zeggen dat je het naast je medicijnen kunt of zelf moet doen. De filosofie van ‘Overcoming Multiple Sclerosis’ is ‘whatever it takes’ (wat er ook nodig is).

   Hier vind je wat enkele verhalen van mensen die het naast hun medicijnen gebruik doen, of ernaast. Je kunt ze ook een vraag stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.