MS is een keuze (bijna altijd)

Het is al weer een tijd terug dat ik iets gepost is, en daar is een goede reden voor. De afgelopen anderhalve maand ben ik bezig geweest met verhuizen, mijn nieuwe appartement inrichten en ga zo maar door. Mijn MS diagnose en de bewogen periode die daar op volgde is niets meer dan een vage herinnering geworden.

Ik ben verhuisd van de begane grond naar een appartement op de derde etage zonder lift. En dat is raar, omdat toen ik net gediagnosticeerd was ik het schrikbeeld had dat ik over tien jaar in een aanleunwoning in de buurt van mijn familie zou moeten wonen. Zij wonen in Rotterdam, en ik nog steeds 200 kilometer verderop in Maastricht.Het enige dat me eigenlijk nog herinnert aan MS is uiteraard mijn Jelinek dieet, en dat als ik moe ben ik gewoon moet gaan slapen. Het leven ben ik over het algemeen veel positiever gaan beoordelen. Elke dag ben ik dankbaar dat ik gezond ben, en ik ben veel bewuster mijn leven gaan inrichten.

Ik vind het jammer dat niet iedereen met MS een vetarm-dieet volgt. Sommigen houden het niet vol, anderen geloven er niet in. Helaas is er ook de kleine categorie van diegenen die er geen baat bij hebben. Hun MS verschijnselen komen waarschijnlijk uit een ander defect voort.
Toch is de kans extreem groot dat jij wel baat hebt bij het volgen van een vetarm-dieet. Neem het heft in handen en begin er aan. Je leven verandert hoe dan ook dramatisch als je MS hebt. Of je kiest ervoor te berusten in je lot en zelfmedelijden, of je omarmt actief een gezonde levensstijl met een dieet arm aan verzadigd vet, voldoende beweging en een stressloze geest. De keuze is aan jou.

4 gedachten over “MS is een keuze (bijna altijd)”

  1. Hallo, ik ben met het dieet gestart na de “mogelijk MS” diagnose afgelopen mei 2012. Ik vond al snel de gang van zaken in het ziekenhuis en met de neuroloog zo vaag dat ik ook het heft in eigen hand wilde hebben, gelukkig stuitte ik op het dieet van Jelinek. Ik vond het lastig om de maaltijden te vervangen maar inmiddels lukt het aardig. Je kunt recepten vinden op mijn website http://www.msdieet.nl, die primair een recepten website is. Dus als je denkt dit is ook wat voor mij kun je op deze website eventueel een beetje spieken voor recepten;-)

    1. Hoi Coen,
      Heb je website even bekeken, leuk! Alleen valt het me op dat niet alle recepten geheel Jelinek proof zijn..! Bijvoorbeeld boter bij de romige schorsenerensoep en rijstolie bij de satesaus..

  2. Ik vind dit een goed stukje maar heb wel moeite met je titel nu ik nog eens lees. Want als je er voor kiest om 200% de leefstijl te volgen dan wil dit natuurlijk niet zeggen dat je geen MS hebt of het altijd een garantie is dat je klachtenvrij zult zijn. Of dat de reeds aangerichte schade weer helemaal herstelt als je Jelinek volgt…
    Ik ben heel blij voor je dat het goed met je gaat en ik hoop dat ik over een tijd ook kan zeggen dat alleen het dieet me nog aan MS herinnert. Want nu is dat helaas niet het geval. Dus MS is zeker niet altijd een keuze, zelfs niet als je de leefstijl omarmt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.