Over 20 Maanden Jelinekdieet

Volgende week ga ik op zomervakantie, en dit vormt een mooie gelegenheid om wat te reflecteren op 20 maanden Jelinekdieet samen met de levensstijl die daaraan gekoppeld is. Ondertussen is het al heel wat makkelijker om onderscheid te maken tussen een MS symptoom en bijvoorbeeld een sportblessure. En heb ik nu zeker al negen maanden geen MS gerelateerde klachten meer gehad. En zelfs van die MS-achtige klacht in november zei de neuroloog dat het er geen was. Maar mijn neuroloog neem ik eigenlijk niet meer zo serieus als het om multiple sclerose gaat. Hoe dan ook, leef ik nu al een jaar lichamelijk ongehinderd door MS.

Geestelijk is het een ander verhaal. Het eerste jaar dat ik aan de nieuwe levensstijl begin was emotioneel moeilijk. Ik nam mijn eigen lot in handen, maar zei daarmee vaarwel tegen de steun die het patiënt-zijn je biedt: geen zorg van de MS-zuster meer, geen zorg van de arts. Want de zorg die ik als patiënt had kunnen ontvangen, is direct aan medicijnen gerelateerd. En die gebruikte ik nu net niet. En als gevolg hiervan sta je min of meer alleen. Daarbij wist ik het eerste jaar (in mijn hart) ook niet zeker of het Jelinek wel zou aanslaan. De enige geruststelling die er was, kon ik halen uit het onderzoek van Swank. En gelukkig ontving ik veel steun van uit mijn omgeving: vrienden, collega’s, familie.

Grofweg na het eerste jaar had ik solide aanwijzingen dat ik het dieet aansloeg. Eerst bleven terugkerende klachten uit, en daarna was er ook sprake van een sterke afname van MS- activiteit in mijn hersenen. Dit maakte ook in een klap een einde aan de onzekerheid die MS met zich meebracht, en ik kon me op een toekomst zonder MS-gerelateerd ongemak gaan richten. Het enige ongemak dat ik nog uit moet bannen, is mijn bedroevende kookkunst. Dat wordt iets voor na mijn -schubvrije- zomervakantie.

8 gedachten over “Over 20 Maanden Jelinekdieet”

 1. Met veel plezier lees ik de posts op je website. Je bent vechtlustig en dat vindt ik mooi!
  Januari 2012 is bij mij de diagnose RRMS gesteld. Ik ben nog niet zover dat ik van alles ga proberen buiten het medische circuit, maar sta er wel voor open.
  Interferon-B lijkt bij mij zijn werk goed te doen, alhoewel dat nooit echt te bewijzen valt. Het kan ook best zo zijn dat de ziekte zelf aan verandering onderhevig is.
  Kortom: ik ga beginnen met een verandering in mijn voedselpatroon. Dat is eigenlijk al gaande, want ik merk dat ik veel meer zin heb in groente en fruit en minder in zuivel en vlees.

  Groeten van Jos

  1. Bedankt voor je reactie, Jos. Het rotte van de medicijnen vind ik dat ze maar beperkt de schubs tegengaan, nare bijwerkingen hebben en de uiteindelijke overgang naar secundair progresieve MS niet stoppen. Daarbij is hun werking even goed (of even slecht) als de werking van het Swankdieet bewezen. Dat dan weer betere resultaten dan medicijnen slikken heeft. Veel succes met de veranderingen aan je voedselpatroon, blijf onder die 20 gram verzadigd vet (en liefst nog minder)!

   1. Bedankt voor je reactie.
    Ik ben inmiddels volledig overgegaan op de dieetadviezen van Swank en aanpassingen van Jelinek. Het uitrekenen van verzadigde vetten is goed te doen.
    Omdat ik daar niet altijd zin in heb eet ik nu vaak uitsluitend droog (rogge)brood, veel fruit, groente, lijnzaadolie/visolie/vis, koffie, water en een biertje. Dan blijf ik zeker onder de 20 gram.
    Die Interferon wil ik snel inwisselen voor iets anders. Maar met drie schubs in zeven maanden neem ik voorlopig geen risico’s. Gedoe ook allemaal!
    In ieder geval, zelf iets veranderen aan de ziekte geeft een super-goed gevoel.
    Groeten, Jos

   2. Ja mijn idee, ik geloof ook meer in voeding en gezonde levensstijl.
    In juli kreeg ik mijn MS diagnose en als je over de eerste schok heen bent ga je kijken naar wat er allemaal is aan informatie. Mijn vitamine D was ook erg laag en mijn neuroloog heeft gelijk D voorgeschreven. Ze is niet zo heel erg van de medicijnen dus dat is wel fijn want dat ben ik ook niet.
    Hardlopen gaat mij niet meer goed af en zo ben ik op je site gekomen.
    Super bedankt voor alle informatie en de moeite die je hebt gedaan om dit allemaal op
    je site te zetten.
    Ik ben nu 2 maanden met het Jelinek/Swank dieet bezig dus ik eet wel kip en wat
    meer verzadigd vet dan bij Jelinek (rekenen dus) maar het gaat weer de goede kant op.
    Het boek van George Jelinek heb ik besteld maar dat is nog niet binnen.
    Verder gebruik ik de bijbel als meditatie en fiets of loop ik 5x per week.
    Nogmaals bedankt voor alle informatie en succes met alles.

    groetjes
    Annette

 2. Hoi hoi!

  Ik wil graag een forum op gaan starten voor Jelinekers in Nederland.
  Ik ben nu hard bezig om de info erop te zetten. Ken jij nog meer mensen die het dieet volgen en op het forum zouden willen komen?
  En zou ik wat vertalingen van jouw site mogen gebruiken bij de informatie?

  Groetjes,
  Joyce

 3. Hallo,
  Terug van vakanie las ik bij de post jouw verhaal in de MS-Info. In 2002 werd ik ziek en is MS als een tweede mogelijkheid genoemd. Dat zou de toekomst uit moeten wijzen. Dat gebeurde dan ook in 2007 en toen werd de diagnose gesteld: eerst RR en nu Secondair Progressief. Je verhaal maakte me zo enthousiast dat ik meteen met het dieet ben begonnen. Nu 3 maanden later (ik begon op 1 juli 2012) voel ik mij een stuk fitter en energieker. Dat niet alleen want gedurende de afgelopen 3 maanden begon ik me op sommige fronten een stuk beter te voelen. De pijn is bjvoorbeeld al aanzienlijk minder waardoor het weliswaar moeizame lopen achter de rollator gemakkelijker gaat. Ik kan langer staan (wel in de buurt van een steun) en zelfs mijn blaas, die alleen maar met een katheter geleegd kon worden, begint weer activiteit te tonen. Al met al ben ik er in augustus in geslaagd om met 3 forse pijnstillers (Gabapentine 300mg) en in september met een tablet Amitriptyline te stoppen. Dat laatste moet nog een beetje wennen. De ene nacht gaat beter dan de andere maar even zo goed: ik slik geen pijnstillers meer. De pijn die ik nu nog ervaar is zeker niet erger dan die ik had met al die middelen. Ik ben hier zo blij mee en denk vaak aan jou want jij was echt mijn stimulans. Natuurlijk heb ik ook het boek van dr. Jelinek gekocht en ik put mijn inzet om het dieet vol te houden mede uit hetgeen hij daarin schrijft. Mijn man staat vaak versteld van alles wat momenteel gebeurt. Hij durft nog niet te geloven dat het alleen van het dieet komt. Wil eerst dit jaar afwachten eer hij dat durft te stellen. Zelf ben ik er echt van overtuigd. Ik hoop, en als je het boek van Jelinek mag geloven is dat gerechtvaardigd, dat ik over 9 maanden nog meer vooruitgang heb geboekt. Ik hou jouw site bij, zit nog niet op facebook, maar ik zal je te zijner tijd en ook de andere lezers en mede ms-ers in elk geval op de hoogte houden.
  Ik wens jou en alle andere msers die het dieet al volgens of gaan volgen ook veel succes toe. Tot nu toe vind ik het steeds beter te doen. Ik ben er zelfs in geslaagd om met water te roerbakken. Dan is er meteen veel meer mogelijk. Probeer het maar eens. Steeds een klein scheutje water toevoegen.
  Een beetje twijfel heb ik nog over mijn lepel lijnzaadolie. Ik las ergens dat als je wilt afvallen je maar 1 in plaats van 2 lepels olie moet nemen. Ik wilde afvallen dus ik gebruik maar 1 eetlepel. Het gaat prima en ik ben ook een aantal kilo’s kwijt. Er mogen best nog wat kilo’s af. Mijn vraag is nu: is die ene eetlepel wel genoeg? Graag je reactie.

  1. Hallo Riet,

   Als eerste, wat fantastisch om dit te lezen. Ik ben echt blij voor je!
   Ik heb het even nagezocht voor je, en Swank stelt dat als je wilt afvallen je inderdaad tussen de een en twee eetlepels kunt gaan zitten.
   Zodra je merkt dat je huid of haar droog wordt, of je last van vermoeidheid krijgt, dan is het wel zaak meer olie te nemen.

   Er is overigens ook een Nederlandstalig forum voor mensen op het Jelinekdieet, je vindt het op http://oms.yourbb.nl/. Maar het lijkt erop, dat het forum uit de lucht is. Ik stuur even een e-mail naar de beheerder om te zien wat er aan de hand is.

   Houd me op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.