Vijf jaar na Jelinek dieet

Het is op de kop af vijf jaar terug dat ik begonnen ben met het Jelinek dieet. Ik ging het eerste jaar van veel symptomen naar (bijna) geen symptomen en daarna is het alleen maar beter gegaan. Mijn MS te lijf gaan door mijn levensstijl te veranderen is een echte JA op het leven voor mij geweest.

Zeker het afgelopen jaar heb ik dingen ondernomen die me ik nooit vijf jaar of zelf een jaar terug had kunnen voorstellen. Ik ben verhuisd naar het buitenland, mijn relatie ging uit, maandenlang noodgedwongen op een kamer gewoond, lange wandelingen in de bergen, rafting, canyoning, wild water kajakken (met als gevolg een gebroken neus en gescheurd ooglid), twee maanden rondgereisd en natuurlijk gewerkt. Al deze dingen hadden nooit gebeurd als ik vijf jaar geleden niet besloten had om het Jelinek dieet te volgen. Op naar een nieuw jaar!

NB: Ik ben in november 2010 met RR MS gediagnosticeerd en gelijk met het Jelinek-dieet begonnen.

11 gedachten over “Vijf jaar na Jelinek dieet”

 1. Hallo Ewout,

  Wat goed om te lezen dat het nog steeds goed met je gaat. Een jaar geleden heb ik jou hele site doorgespit. Ik heb er veel aangehad. Ik ga inmiddels ook goed vooruit. Ik vroeg jou een jaar geleden iets over kaas en heb daar nooit meer op gereageerd. De pijnboompitten vind ik een groot succes, de rest niet zo. haha.

  Misschien is het leuk om te vermelden op jouw site dat er in Den Haag een leuke lunchroom zit waar je ook via het jelinek principe kan lunchen en taarten kan eten of bestellen voor thuis op een verjaardag. Het heet Bittersweetz en de eigenaresse houdt rekening met alle dieetwensen.

  Groet Eline

 2. Beste Ewout,

  Wat goed dat het nog steeds zo goed gaat.
  Ik wil eigenlijk ook graag beginnen met dit dieet, alleen weet ik niet waar te beginnen.
  Ook zit ik met wat vragen, hoe doe je het bijvoorbeeld met festivals,verjaardagen en feestjes en uit goed kan ik misschien via de mail wat vragen stellen aan jou? Of op een bepaalde manier in contact met je komen?

  Groetjes

  1. Er is een percentage van mensen waarbij het niet werkt, maar dit is niet gerelateerd aan het soort MS. Dus ik zou zeggen, ga ervoor! Je levenskwaliteit gaat er sowieso op vooruit. Lees het verhaal van Riet maar eens.

  1. Bedankt voor je vraag. Er is op het moment geen onderzoek hiernaar gedaan. Met het volgen van het dieet en de levensstijl zal je gezondheid hoe dan ook vooruitgaan, maar meer kan ik er niet over zeggen.

 3. Hi Ewout,

  Ik doe dit dieet nu 10 maanden en helaas zijn de scans juist van afgelopen 6 maanden niet goed, (daarvoor viel het enigzins mee) behoorlijk wat plekjes bij op m’n hersenen. Hoewel ik me wel goed voel en fit voel, bijna alle oude klachten zijn verdwenen en ik er bijna niets van heb gemerkt.

  Ik heb 10 maanden geleden gehoord dat ik RRMS heb en meteen begonnen. Mijn vraag is dan ook, hoe lang duurde het voordat het begon te werken en zag je dit ook terug op de MRI?

  1. Hoi H.,

   Mijn ‘gebruikelijke’ schub (die ik steeds begin september had) bleef na 9 maanden uit. In die negen maanden had ik nog wel een of twee shubs en na de negen maanden had ik ook nog restklachten.

   Op mijn MRI een paar maanden later was een sterke vervaging van de 4 oorspronkelijk MS-harten te zien, maar er was wel een plekje bijgekomen. Ook een weer een jaar later was er van de oorspronkelijke MS-harten niets meer te zien, maar ook toen had ik een nieuw vlekje.

   Leidend voor je wel bevinden is hoe je je voelt en hoe in hoeverre je lichamelijk beperkt bent (hiervoor wordt de EDDS gebruikt).

   Een MRI is een goed middel voor de diagnose van MS, maar niet zozeer voor het verloop ervan. Het aantal vlekjes staat niet in verband met hoe men zich voelt en ook bij gezonde mensen worden vlekjes gevonden. Ook zijn er mensen met erge klachten, maar met bijna geen vlekjes.

   Je zou eens moeten terugkijken op de periode vanaf wanneer je klachten hebt (dus nog voor de diagnose) en welke tijdsperiode daar tussen zit en wat voor soort klachten het waren. Misschien had je om de 6 maanden een schub en heb je die nu niet gehad.

   MS is geen knip-klare ziekte, dus ik kan je ook geen knip-klaar antwoord geven. Ik hoop toch dat je er wat aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.