Humaira: “Het is een kwestie van ‘never give up’, maar ook van veel glimlachen”

Humaira's foto is nog onderweg. foto: Jan Willem/ freeimages.com
Humaira’s foto is nog onderweg.
foto: Jan Willem/ freeimages.com

Je zou het niet denken: diagnose MS en na verloop van tijd meer gaan werken. Humaira (42 jaar), moeder van twee tieners, lukte het.

Humaira hoorde in 2004 dat ze multiple sclerose (MS) had. Haar eerste symptomen waren visueel. “Ik kon niet meer goed zien vanuit mijn linker oog; er stond de hele tijd een dikke mist”. Die mist trok na acht weken weg, maar daarmee was de kous nog niet af.

Ik slik nu sinds twee jaar

Vijf jaar later kon Humaira haar rechter been en arm niet meer goed bewegen, en de linkerkant van haar lichaam was helemaal doof. “Ik kreeg een predisonkuur en ik begon met medicijnen: de eerste drie jaar Rebif Interferon- Beta 1a. Daarna ben ik een jaar gestopt met de medicatie omdat ik helemaal zat was”. Niet alleen was Humaira het spuiten zelf zat, maar ook al de rompslomp eromheen. Zo is ze een keer opgehouden bij een overstap op de luchthaven van Londen, omdat ze haar rebiftas (met injectienaalden en medicatie) bij haar droeg. Gelukkig heeft ze die problemen niet meer. “Ik slik nu sinds twee jaar Gilenya”.

Begonnen met Jelineks dieet

Rond de tijd dat Humaira haar zware schub had en met de medicijnen begon, ging ze ook op zoek naar een andere manier om haar MS te managen. Al surfend op het internet kwam ze terecht op de Facebookpagina en website van Rebecca Hoover. “Via Rebecca Hoover kwam ik weer terecht bij het werk van Roy Swank en George Jelinek en ben ik met Jelineks dieet begonnen. Ik viel er gelijk voor: het is gezond, trendy en lekker!”

Kracht uit het dieet, geloof en training

Op de vraag of het dieet haar iets heeft opgeleverd, reageert ze alleen maar positief. “Ik houd ontzettend van mijn werk en sinds vorig jaar september had ik opeens genoeg energie om meer te gaan werken. Ik werk nu 4,5 dag, waar ik eerst 3 dagen werkte”. Naast Jelineks dieet, krijgt Humaira ook veel kracht uit haar geloof. Dat wil niet zeggen dat ze niet in fysieke kracht investeert: elke week werkt ze een speciale training af in de sportschool. Humaira benadrukt hoe belangrijk levenshouding is in het managen van haar MS. “Het is een kwestie van ‘never give up’, maar ook van veel glimlachen”.

Klachten bleven uit

Hoe merkte ze nu eigenlijk dat het Jelineks dieet aansloeg? ” Na verloop van tijd bleven mijn klachten uit, ik merkte dat ik ging me fitter voelen: meer energie en ik kreeg langzaam weer de kracht terug in mijn lichaam”. Volgend jaar wil ze gaan stoppen met Gilenya.

Favoriete recept

Tot slot geeft ze haar favoriete recept: ” Zalm uit de oven, wokgroente met Indiaanse ayverda kruiden (zoals kurkuma, koriander), en quinoa of basmati rijst – gemengd met een beetje extra-vergine olijfolie”.

9 gedachten over “Humaira: “Het is een kwestie van ‘never give up’, maar ook van veel glimlachen””

 1. Ik ben wel eens benieuwd hoe het nu gaat met humaria? En uiteraard ook de andere.

  Ik kan ” helaas ” zo weinig mensen( ervaringen) vinden waarbij deze leefwijze echt langdurig werkt.

  Vandaar mijn nieuwsgierigheid

  1. Hoi Marieke,

   Van Riet weet ik al iets, zij voelt zich eigenlijk nog hetzelfde als 4 jaar terug (de positieve veranderingen zijn gebleven). Wat betreft de anderen, daar moet ik eigenlijk nog steeds achteraan…

 2. Klinkt als “ gewoon” Relapsing Remitting. Wat ze voor MS heeft staat nergens ?

  En dan wonderbaarlijk genezen door dieet / geloof / holistisch ingestraalde kiezels ?

  En nu maar stoppen met haar ( erkend medicijn ) Gilenia ?

  Klinkt als een Sylvia Millecammetje

  1. Beste,

   Ik vind het erg jammer dat je zo’n kwetsende en ongeïnformeerde reactie achterlaat. Humaira heeft het wijze en dappere besluit genomen om de regie over haar MS zelf in handen te nemen. Dat een medicijn erkend is, wil niet zeggen dat het ook werkzaam is. Helaas gaat geen enkel MS-medicijn de degeneratie tegen. Levensstijlverandering is een beproefde methode in de strijd tegen MS en elke andere welvaartsziekte en sluit medicijn gebruik niet uit. Je vergelijking met Sylvia Millecam gaat onder geen beding op.

 3. Beste allemaal,
  Op mijn 17e (nu 51) kreeg ik mijn eerste oogzenuwontsteking, volledig blind in een oog. Dit werd onderzocht, demyelinisatie werd geconstateerd, maar nog geen diagnose MS. Vele jaren en klachten later (nog 3x blindheid, gevoelsklachten onder voeten en op lichaam, aangezichtsverlamming) dmv MRI werd “RR” MS vastgesteld. Per jaar had ik 4-5 keer schubs, maar gelukkig kon ik alles nog nadat de klachten over waren.
  Sinds 6 jaar volg ik heel strikt het Jellinek-dieet en ben klachtenvrij!!!! Mijn neurologe vond dat ik maar moest gaan spuiten, maar nu dat ze het resultaat ziet, vindt ze dat ik met het dieet moet doorgaan. Zelf zegt ze haar patiënten niet hierover te kunnen adviseren omdat ze er niet over heeft geleerd tijdens haar studie.

  1. Wat super leuk om dit te horen! Gefeliciteerd! Wat je schrijft is heel herkenbaar. Wat je neurologe zegt is helaas de realiteit. Ze heeft nooit iets geleerd over de invloed van levensstijl op MS. Ik hoop dat ze er nog ooit over bijleert 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.