Lana: “Jelinek’s dieet is een cadeautje”

Lana samen met een van haar kids.
Lana samen met een van haar kids.

Lana (39 jaar) houdt er een druk leven op na. Naast de webshop die ze samen met haar partner runt, heeft ze twee jonge kinderen en Multiple Sclerose (MS). Maar de laatstgenoemde is sinds meer als een jaar  niet meer prominent aanwezig in haar leven.

Lana kreeg voor het eerst een schub elf jaar geleden: een heftige aanval van aangezichtspijn. Er werd een MRI gemaakt, maar daaruit bleek volgens de neuroloog geen MS. Lana vindt dat achteraf gek: “Mijn neef had destijds al de diagnose MS. Dit heb ik toen ook tegen de neuroloog gezegd, maar toch heb ik niet de diagnose MS gekregen”. Die diagnose kreeg ze pas in 2012, nadat ze negen maanden eerder veel MS-gerelateerde klachten had gehad. Haar neuroloog (een andere) schreef haar Copaxone voor.

“Ik ben gaan zoeken op ‘Jelinek’ en zo is het balletje gaan rollen”

“In december 2013 kreeg ik ondanks medicatie toch een flinke schub. Van de één op de andere dag kon ik niks meer; alleen mijn hoofd voelde nog normaal”. Lachend vertelt ze, “Ik liep als een dronken robot, voor zover een robot dronken kan zijn”. Lana ging zoeken op het internet naar iets dat haar kon helpen.

Uiteindelijk kwam ze uit op het blog van MS Mingle, die schreef over zijn positieve ervaringen met Jelinek’s dieet, dat draait om een plantaardig dieet met vis. “Ik ben hierna verder gaan zoeken op ‘Jelinek’ en zo is het balletje gaan rollen”. Ze startte min of meer gelijk met Jelinek’s dieet.

Gezondheid verbeterde

Lana merkte al snel dat haar gezondheid verbeterde: “Voorheen had ik regelmatig last van flinke hoofdpijn (migraine), maar sinds ik het dieet volg heb ik nog geen enkele keer hoofdpijn gehad. Dit is alweer bijna een half jaar geleden, toch al een enorme winst vind ik!” Hoewel ze nog wel last heeft van restklachten.

Lana heeft zoveel vertrouwen in haar nieuwe levensstijl, dat ze ruim vijf maanden na de start ervan met Copaxone gestopt is, in overleg met haar neuroloog. Tel daar bij op dat ze weer is begonnen met hardlopen en fervent aan Yoga doet (“past heel goed in Jelinek’s dieet”), dan kom je tot de conclusie dat het in feite heel goed met haar gaat.

Lana’s omgeving reageerde heel positief op haar beslissing om het Jelinek’s dieet te volgen. In het begin vond ze het wel lastig om kort uit te leggen waarom het werkt. Echter dat heeft ze inmiddels wel in de vingers: “MS is een auto-immuunziekte en de aanleiding voor de auto-immuunreactie voorkom met de juiste voeding.”

“Het is geen kwestie van volhouden, het is een kwestie van veranderen”

Maar kost het haar niet veel moeite om zich aan dit dieet te houden? “Nee, helemaal niet. Ik zie Jelinek’s dieet als een cadeautje. Het feit dat er zo iets simpels bestaat waardoor ik deze ziekte zelf onder controle heb is geweldig”. Ze vervolgt: “Wanneer je gaat denken in de trant van ‘volhouden’ lukt het naar mijn idee niet. Het is namelijk geen kwestie van volhouden: het is een kwestie van veranderen, voor altijd, en het is heel goed te doen omdat je het verschil merkt.”

Favoriet recept: salade met gesneden romatomaatjes

Wil ze tot slot nog een favoriet recept delen? “Ik houd van salade met gesneden romatomaatjes, komkommerschijfjes, pijnboompitten, zonnebloempitten, stukjes gedroogde tomaat in extra-vergine olijfolie, en tonijn met basilicum met dezelfde olie”. Op deze manier is Jelinek’s dieet wel héél goed vol te houden.

Heb je een vraag voor Lana? Reageer dan op deze blog.

6 gedachten over “Lana: “Jelinek’s dieet is een cadeautje””

 1. Dit verhaal geeft moed, dank je! Vooral het feit dat je weer hardloopt, gestopt bent met Copaxone en dat je zegt: het is geen kwestie van volhouden, maar veranderen.
  Ik hoop over een poosje ook een succesverhaal te kunnen schrijven!

 2. hallo

  zou u me wat raad willen geven aub ik ben helene 43jaar en heb dus ook ms
  en ben ervan overtuigd dat het beter kan met voeding …. maar heb u misschien wat tips voor mij aub ?

  dank u

 3. Hallo Helene,

  Bedankt voor de reactie.
  Ik vind het wel erg moeilijk om zomaar wat tips te geven, wel denk ik dat je de belangrijkste stap al hebt gemaakt door te beseffen dat het beter kan met goede en de juiste voeding. Veel informatie heb ik destijds op deze site gevonden. Ik heb toen ook een map gemaakt (uitgeprint) met voor mij belangrijke informatie over het Jelinek dieet. Inmiddels volg ik het dieet al zo’n anderhalf jaar en ben ik er aan gewend. In het begin was dit best een ‘uitzoekerij’ maar al snel weet je niet beter, zeker wanneer je merkt dat het een positief effect heeft.
  Heb je het boek van Jelinek gelezen of besteld? Daar heb ik ook erg veel aan gehad.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt, veel succes ermee!

  Groeten Lana

 4. dag lana

  bedankt voor je reaktie en aanngezien ik geen engels kan of toch niet goed is
  heb ik het boek nog niet besteld !!wat ik wel graag zou willen .

  wou nog even vragen of de boek heel dik is ?

  en is deze niet in het nederlands te krijgen ?

  alvast bedankt
  Helene

  ps eet wel veel vis

 5. Hoi Lana,

  Dank voor je stukje, dat geeft hoop! Hoe snel merkte je verbetering? Ik ben nu 3 weken bezig, maar kan natuurlijk niet wachten tot er verbetering komt.

  Nog een vraag: zonnebloemolie wordt afgeraden door de Omega 6 die erin zit, maar hoe zit dat dan met zonnebloempitten? Hoop dat jij het weet!

  Hartelijk dank!
  Karlijn

 6. Hoi Lana,
  Ik heb net vernomen ms te hebben en neuroloog stelt ook copaxone voor!
  Ik ben niet voor de medicatie! Ik weet niet wat ik moet doen!
  Ik las je verhaal en was verrast dit te lezen! Ik krijg terug een beetje hoop!
  Hoe is het nu met je?
  Groeten
  Emely

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.