Riet: “Mijn stafunctie is sterk verbeterd en voel me minder vaak vermoeid”

Riet in haar tuin.
Riet in haar tuin.

Riet (68) kreeg in 2007 de diagnose MS. Sindsdien liep ze steeds slechter. Gelukkig kwam er een kentering toen ze drie jaar geleden met het Jelineks dieet begon.

In 2002 krijgt Riet voor het eerst ms-gerelateerde klachten. Ze heeft last van dubbelzien, pijn in haar rug en ze wil zich nog weleens verstappen. Drie jaar later kan ze nog eens pijn in haar benen toevoegen aan het lijstje van klachten. Al die tijd willen de artsen geen definitieve diagnose stellen. Tot in 2007 Riet met haar linkerbeen sleept als zij loopt. Uiteindelijk wordt na een reeks van onderzoeken in het ziekenhuis de diagnose MS gesteld.

Stoppen met werken

Vanwege de aanhoudende klachten moet Riet stoppen met werken. Thuis gaat ze lopen met een rollator en buitenshuis verplaatst ze zich met een scootmobiel. Ook plast ze na veel blaasontstekingen voortaan door een katheter. Ondertussen slikt ze dagelijks pijnstillers voor de pijn in haar rug en benen. Het wordt duidelijk dat ze secondair progressieve MS onder de leden heeft. Een situatie die je gerust als uitzichtloos kan bestempelen.

Nieuwe hoop

Toch gebeurt er iets waardoor Riet hoop hervindt. In juni 2012 treft ze tussen de vakantiepost de nieuwsbrief van stichting MS-Anders aan met een artikel over het dieet van George Jelinek. “Ik had een fijne vakantie achter de rug maar had -ondanks de nodige pijnstillers- toch erg veel pijn gehad. Ik dacht: wat zou het fijn zijn als ik met een andere manier van eten mijn pijn kan verminderen”. Riet bestelde het boek en begon vrijwel direct met het dieet. “Ik had niets te verliezen en alleen maar iets te winnen” zo vertelt ze.

Geen pijnstillers meer, beter staan en meer energie

Ze voelt zich al gauw beter. “In de eerste drie maanden kon ik langzaam mijn pijnstillers afbouwen.” Terwijl ze terugkijkt op de afgelopen twee jaar zegt ze: ” Ik ben soms verbaasd over mijn vooruitgang: mijn stafunctie is sterk verbeterd, ik voel me minder vaak vermoeid en beschik over meer energie”. Maar er is nog iets. Geïnspireerd door haar nieuwe levensstijl verbetert Riet haar levenskwaliteit ook op een andere manier: “Ik ben gaan oefenen om tussen de keren dat ik katheteriseer ook normaal te plassen. Dat heeft ertoe geleid dat ik in plaats van zeven keer nu nog maar vijf keer per dag de katheter gebruik.”

Gezien haar vorderingen weet Riets neuroloog haar nieuwe levensstijl ook te waarderen, hoewel hij hierover geen medische uitspraak doet. Sterker nog “hij kende het dieet niet en gaf niet de indruk er erg in geïnteresseerd te zijn”, aldus Riet. Maar niet alleen het gezonde eten helpt haar lichaam: “Ik moet eerlijkheidshalve wel zeggen dat het gewichtsverlies ten gevolge van het dieet ongetwijfeld ook zoden aan de dijk heeft gezet!”

Favoriet recept: mihoen met zoet-zure garnalen

Het Jelinek’s dieet komt nogal streng over als je gewend bent normaal te eten: geen chocolade, kaas of vlees meer. Op de vraag of het haar veel moeite kost om zich aan het dieet te houden antwoordt ze: “Soms een beetje, maar als ik dan naar het resultaat kijk kan ik door. Ik zorg dat ik altijd wel lekkere dingen in huis of bij me heb, die ik wel mag eten en daarmee is de ergste trek voorbij”. Desgevraagd noemt ze een van haar favoriete gerechten: mihoen met Thaise garnalen gebakken in emaillen pan zonder olie.

5 from 1 reviews
mihoen met zoetzure garnalen
Auteur: 
Soort recept: Avondeten
Keuken: Thais
Bereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale tijd: 
Porties: 4
 
Ingrediënten
 • 1 rode paprika
 • 300 g gepelde garnalen (diepvries)
 • 200 gram maiskorrels (blik)
 • 220 gram ananasstukjes (blik)
 • 200 g peultjes
 • 125 ml woksaus zoet zuur
 • 400 g mihoen (zonder eieren
Bereidingswijze
 1. Snijd de paprika in reepjes en laat de garnalen ontdooien. Laat de mais en de ananas uitlekken.
 2. bak de paprika en peultjes 2 min in een daarvoor geschikte pan zonder olie. Voeg de garnalen toe en bak 3 min. Voeg de mais en ananas toe en bak nog 2 min. Voeg de woksaus toe en verwarm nog 1 min.
 3. Bereid de mihoen en serveer met de zoetzure garnalen ernaast.
Opmerkingen
Dit is het favoriete recept van Riet.

Het originele recept is afkomstig van AH.nl

 

Hoe gaat het met Riet in 2018?

Ieders leven loopt anders, zo ook dat van Riet. In de tussentijd is ze nog met een andere ziekte gediagnosticeerd, waardoor ze dagelijks hormoontabletten moet slikken. Hierdoor is ze zeven kilo aangekomen. Over haar gezondheid zegt ze: “Ik ga niet hard achteruit, maar ik blijf stukjes verliezen.” Als grootste winstpunt van de OMS-levensstijl noemt Riet dat ze bij pijn nog steeds kan volstaan met twee tabletten paracetamol en dat haar stafunctie nog steeds beter is, hoewel ze nog altijd moeite heeft met lopen. Riet gebruikt het katheter is nog altijd minder, maar omdat ze af en toe last heeft van spasmes in haar been is dit niet elke dag. Riet vindt het lastig om gemotiveerd te blijven. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar man en ook aan de Nederlandstalige OMS-groep op Facebook, waardoor ze nieuwe recepten ontdekt.

5 gedachten over “Riet: “Mijn stafunctie is sterk verbeterd en voel me minder vaak vermoeid””

 1. Hallo Riet Fijn dat het goed gaat met jou…. bestaat er ook een nederlands boek over het dieet….????En waar kan ik het kopen of bestellen..????

 2. Hallo Marleen,
  Dank voor je reactie! Voorzover mij bekend is er nog geen Nederlandse vertaling van het boek. Jammer hè. Ik vond en vind het ook lastig hoor. Het is wel zo dat het makkelijker wordt naarmate je het boek vaker oppakt en leest. Bij elke goede boekhandel te koop. Isbn 978-1-85586-111-4 Ik denk ook wel
  bij bol.com online te bestellen hoor!
  Ik wens je veel succes! Groeten!

 3. Hallo Riet,
  Graag zou ik met je in contact komen. Ik ben 62 jaar en wil dit dieet ook gaan volgen.
  Wat ik lastig vind is dat ik niemand ken die dit dieet ook volgt. Ik zoek een coach die ik af en toe mag bellen bij vragen en/of om ervaringen uit te wisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.