R.L Swank’s ms dieet

Bij het ms-dieet van Swank eet je voornamelijk groenten, fruit en vis. (foto: MeiTeng / sxc.hu)
Bij het ms-dieet van Swank eet je voornamelijk groenten, fruit en vis. (foto: MeiTeng / sxc.hu)

Mensen met multiple sclerose zijn gebaat bij het ms-dieet van Professor R.L. Swank. Het zorgt voor 95% minder ms-aanvallen na één jaar en remt de achteruitgang.

Wie was Prof. Dr. Swank?

Professor doctor Roy Layer Swank (1909 – 2008) was als neuroloog verbonden aan de Oregon Health Sciences University (Verenigde Staten). Hij deed 37 jaar lang onderzoek (van 1948 tot 1985) naar de invloed van het eten van verzadigd vet op het verloop van multiple sclerose bij dezelfde groep mensen. Hij ontdekte, dat de mensen met ms, die minder dan 20 gram verzadigd vet per dag aten, maar licht achteruit gingen in hun functioneren. Hiernaast nam bij deze groep het aantal schubs met 95% af na één jaar.

Wat houdt het ms-dieet van Swank in?

Bij zijn ms-dieet gaat professor Swank ervan uit dat mensen met ms erbij gebaat zijn om minder dan 15 gram verzadigd vet per dag binnen te krijgen. Hij telt hierbij alleen het verzadigd vet uit vlees en zuivelproducten, kokosolie, palmolie en (al dan niet deels geharde) ‘plantaardige olie’, zoals je die vindt in voorverpakte koekjes en dergelijke. Hiernaast dien je minstens 20 gram onverzadigd vet te eten.

Professor doctor Swank stelde de volgende regels op voor zijn ms-patiënten:

 1. Eet het eerste jaar geen rood vlees, inclusief het donkere vlees van een kalkoen of kip
 2. Na het eerste jaar mag je 85 gram rood vlees eten per week, maar dit wordt afgeraden (behalve bij bijzondere gelegenheden)
 3. Zuivelproducten met 1% botervet of meer mag je niet meer eten (er zijn uitzonderingen)
 4. Geen verwerkte producten, die verzadigd vet bevatten
 5. Je mag nooit meer dan 15 gram verzadigd vet per dag eten
 6. Neem een theelepel of vier capsules van ongeconcentreerde kabeljauwlevertraanolie. Hiernaast wordt aangeraden om een multi-vitaminetablet te nemen
 7. Eet minimaal 20 gram onverzadigd vet per dag en maximaal 50 gram. Het aandeel verzadigd vet in deze vetten tel je niet als ‘verzadigd vet’.

Wetenschappelijke kritiek op het ms-dieet van Swank

Het onderzoek naar het ms-dieet door Professor dr. Swank was gedegen. De enige (anonieme) kritiek die ooit op zijn onderzoeksresultaten kwam, was dat Swanks onderzoeksmethodiek verouderd was. Het was namelijk geen zogenaamde ‘dubbelblindstudie’ en dus kan Swank de resultaten gemanipuleerd hebben. Swank heeft in een van zijn artikelen deze kritiek weerlegd. Hiernaast stond de ‘dubbelblindmethode’ nog in de kinderschoenen toen Swank met zijn onderzoek in 1949 begon. Hij had zijn onderzoek zodoende niet als ‘dubbelblind’ kunnen opzetten (daarbij laat het soort onderzoek dit niet toe).

Algemene kritiek op het ms-dieet van Swank

De algemene kritiek op het ms-dieet van Swank is dat het moeilijk te volgen is, omdat je je dagelijkse vetinname moet bijhouden. Hiernaast lukte het de meeste deelnemers van het onderzoek niet om voldoende te minderen op zuivel en rood vlees, zodat het dieet geen effect had. Hun inname bleef dus boven de kritische grens van 20 gram verzadigd vet per dag. De Australische professor doctor George Jelinek is aan deze kritiek tegemoet gekomen bij zijn herziening van het ms-dieet van Swank.

Recepten en meer informatie

In het Multiple Sclerosis Diet Book (momenteel alleen te koop via Amazon) van Professor Doctor Swank vind je meer achtergrondinformatie over zijn onderzoek en heel veel recepten.

Nu te koop: Zet’m op – advies en tips na 10 jaar Overcoming Multiple Sclerosis

4 gedachten over “R.L Swank’s ms dieet”

 1. Mijn schoondochter heeft is vandaag jarig en is heel blij !!! Zij doet al twee en half jaar een streng Swank dieet.(het is eigenlijk geen dieet maar een andere manier van eten) De vele klachten die zij had zijn voor het grootste deel verdwenen. Het voelt als een klein wondertje.
  Meisje gefeliciteerd en je doet het goed en wij bewonderen je om hoe je het doet.

  1. Ik zou graag in contact willen komen met uw schoondochter. Ik wil ook graag zeer nauwgezet het dr. Swank dieet gaan volgen en heb nog veel vragen.

   Alvast hartelijk bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

MS overwinnen met levensstijl