Voorbeeld grassfed beef Terry Wahls

Terry Wahls en George Jelinek dieet – wat is het verschil?

Voorbeeld grassfed beef Terry Wahls
foto: freemages.com/ laser 1985.
Volgens Terry Wahls is grasgevoerd natuurvlees een goede bron van omega 3 vetten.

Geregeld krijg ik de vraag wat het verschil is tussen het dieet van Terry Wahls en het dieet van George Jelinek. Hieronder richt ik me op het belangrijkste verschil: een andere bron van omega 3 vetten.

Terry Wahls en George Jelinek: andere bron Omega 3 vetten

Er is eigenlijk veel overlap tussen de twee diëten. Terry Wahls en George Jelinek zijn het eens over het feit dat gezondheid bij MS draait om het eten van veel groenten en omega 3 vetten. Echter het grote verschil tussen de twee is de bron van de omega 3 vetten. Voor George Jelinek vormen noten, zaden, vis, visolie, of lijnzaadolie de bron, maar Terry Wahls haalt omega 3 vet ook uit omega 3 eieren, insecten en gras gevoerd natuurvlees (‘grassfed meat’). Dus het grote verschil is dat Terry Wahls vlees en eieren ziet als bron voor omega 3 vetten en George Jelinek niet.

George Jelinek en Terry Wahls verschillen dus van mening daar waar het vlees en eieren betreft. Dit komt doordat beide auteurs er een andere werkmethode op nahouden om tot hun conclusie te komen.

Wetenschappelijke methode van Jelinek

George Jelinek keek eerst naar alle wetenschappelijke artikelen die geschreven waren op het gebied van MS en kwam toen met een onderbouwde mening. Zijn belangrijkste reden voor het vermijden van dierlijke producten (behalve vis en visolie), is het belangrijke onderzoek van Roy Swank. Swank deed meer dan dertig jaar onderzoek naar een groep van 150 ms patiënten op een vetarm dieet. Uit het onderzoek bleek, dat als MS patiënten bijna geen dierlijke producten eten, de voortgang van hun ziekte geremd wordt. Jelinek vond hiernaast bewijs (wetenschappelijke publicaties) dat de bevindingen van Swank ondersteund.

De drogreden van Terry Wahls

Terry Wahls heeft niet naar het onderzoek van Swank gekeken. Zij gaat ervan uit, dat hoe mensen in de oertijd aten (paleodieet), de beste en gezondste manier van eten is. Maar eigenlijk weten we helemaal niet wat, hoeveel en wanneer mensen in de oertijd aten en of ze echt blaakten van gezondheid. Terry Wahls vertrekt dus vanuit een onterechte aanname, namelijk dat vlees en eieren gezond zijn omdat oermensen gezond waren (maar dat weten we dus niet). Dit wordt ook wel een drogreden genoemd. Vervolgens heeft Wahls selectief naar bewijs gezocht; wat in haar straatje paste heeft ze geaccepteerd en wat niet genegeerd, zoals het onderzoek van Swank.

Terry Wahls een voorbeeld?

Dit wil niet zeggen dat Terry Wahls geen goed voorbeeld is van hoe je met wilskracht en levensstijlverandering van MS kunt herstellen. Maar ze geeft niet het goede voorbeeld als het om voeding gaat.

Nu te koop: Zet’m op – advies en tips na 10 jaar Overcoming Multiple Sclerosis

23 gedachten over “Terry Wahls en George Jelinek dieet – wat is het verschil?”

 1. Inmiddels zijn onderzoeken van en naar de wahls methode gepubliceerd. De resultaten zijn positief en wetenschappelijk onderbouwd. Zelf eet ik al 15 jaar suiker en glutenvrij. De laatste twee jaar volg ik het dieet van dr Wahls. Mijn ms is secundair progressief en ik heb de “vrije val” die twee jaar geleden begon sinds Wahls kunnen ombuigen tot een zeer langzaam inleveren. Ik hoop dat meer mensen die ziek worden zich ook bewust worden wat voeding hierin kan betekenen. Voeding als medicijn!

  1. Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat je je vrije val hebt kunnen ombuigen! Het is mooi om te zien dat je met het wijzigen van je levensstijl toch veel kan bereiken. De resultaten van Wahls zijn zeker positief te noemen, dat ben ik zeker met je eens. De helft van de proefpersonen had baat bij de interventie (die meer dan het dieet behelsde). Ik denk wel dat ze meer had kunnen bereiken als ze bijvoorbeeld vet vrij vlees aanraadde (nu ongedefineerd) in plaats van ‘dierlijke eiwitten’.

   1. Sorry maar je wat je hier schrijft klopt voor een groot deel niet. Het boek van Wahls stikt van de referenties naar wetenschappelijke onderzoeken. Ze eet geen eieren want daar is ze alergisch voor.
    Wahls pleit juist voor een vet dieet, want juist goede vetten zijn goed voor de gezondheid en hersenen. Suikers zijn ontstekingsbevorderend en dat merk ik ook.
    Over wat de oermens at kan je Weston Price nalezen, die keek naar het gebit van levende tribes overleden mensen tussen 1920-1930.

    1. Bedankt voor je reactie, Terry Wahls is mijn inziens zeer selectief in het gebruik van bronnen. Ze verwijst alleen naar wat haar uitkomt en laat de rest weg.

     Het boek wat je noemt lijkt me interessant maar het heeft weinig te maken met de oermens van tot meer dan 10.000 jaar voor Christus waar Terry Wahls naar verwijst en waarover eigenlijk niets bekend is.

 2. Weet iemand het helemaal zeker? Zelf volg ik al drie jaar het Paleo-dieet, alleen eet ik bijna geen vlees, omdat ik al ruim 25 jaar vegetarisch eet. Dat is dus in heel veel dingen het dieet van Jelinek, behalve dan dat ze bij Paleo erg voor vet zijn. Ik gebruik heel veel kokosvet. Ik heb Primair Progressieve MS, dat kan nogal ingrijpend zijn en ik kan ook niet meer dan een paar meter lopen en dan alleen nog als ik zwaar op een rollator leun. Maar als ik zie hoe het ook kan, nog veel erger, kom ik toch tot de conclusie dat het in mijn geval erg langzaam gaat. Ik blijf het altijd proberen en ga mij toch eens meer in de manier van eten van Jelinkek proberen.

 3. Hallo Jacoba,

  Mag ik vragen hoe lang je al ppms hebt?
  Bij mij is dit onlangs geconstateerd, 4-1-16 en het lopen gaat slecht.
  2 jaar geleden begonnen en nu gediagnoseerd, volg ook sinds 5 weken wahls dieet alleen ben ik vaak onzeker of ik wel goed genoeg eet.

  Vervolgens kan ik nergens op geen enkele site ontdekken hoe iemand met dit dieet nog kan gaan uiteten of iets lekkers bij de koffie bv.
  Er komt heel veel op je af en soms is het erg moeilijk met alles.
  Paleo, wahls, jelinek ??

  1. Koekjes enzo sla ik af, ben ik inmiddels gewend. Had er een week of zes grote moeite mee, daarna was het normaal. Uit eten is bijna niet te doen. Ik zoek dan een tentje uit waar de kok wat groenten voor me wil maken en gestoofde vis of zo. Dan hebben we toch nog een zorgeloos avondje uit. Jellinek dieet hier. Combinatie van dieet, sporten, mediteren, medicijnen (Tecfidera) en psychologische hulp. Mijn vrouw doet ontzettend haar best me relatief stressvrij te laten leven. Is moeilijk als je een jongeman bent. Ben onwijs blij met haar en de andere mensen die me helpen.
   Ben erg afgevallen, daarom savonds een extra maaltijd. Dat helpt. Tegen krampen en hoofdpijn kan ik je medicinale cannabis aanraden. Gedoe om te regelen (zoals alles), maar het was het waard.
   Het is zeker heel moeilijk, onderschat het niet en heel veel succes komende jaren met alle veranderingen.

 4. Dag Ewout,

  Ten eerste wil ik je bedanken voor de moeite die je hebt genomen om mede MS-patiënten te informeren en van gedachten te wisselen. Zelf ben ik vier jaar geleden gediagnosticeerd met RRMS. Onlangs ervoer ik, sinds toch een langere tijd schub-vrij te zijn geweest, weer nieuwe symptomen. Dat vond ik een uitgelezen moment om de goede raad die ik uit meerdere hoeken gekregen had toch maar eens ter harte te gaan nemen en eens serieus onderzoek te gaan doen naar voeding bij MS. Ik heb het boek van dr. Wahls inmiddels grondig bestudeerd, maar ben zeker ook erg benieuwd naar dat van Jelinek, vooral om de verschillen in kaart te kunnen brengen. Dat wordt mijn volgende project. Het klopt echter wat Paul zegt; de info die je hebt gegeven bovenaan de pagina over Wahls is incorrect. Er staat in het boek niets over insecten en ook raadt Wahls eieren juist af (ik denk dat je dat even moet aanpassen, als je kunt). Wat mij niet helemaal duidelijk is in je betoog is waarom je het zo van belang vindt dat alle eerdere inzichten, zoals dat van Swank (wat ik overigens wel gelezen heb) opnieuw besproken worden. Dr. Wahls heeft jaren lang ontzettend veel informatiebronnen bestudeerd en is met deze informatie gaan testen, in eerste instantie op zichzelf. Het zou veel te ver voeren en tevens niet relevant zijn voor haar om al deze bronnen te benoemen. Zij is tot andere conclusies gekomen en heeft daarop haar dieet gebaseerd en haar boek geschreven. Al haar bevindingen en de motivatie voor de keuzes die ze maakt staan zeer duidelijk en adequaat beschreven, waaronder zeer uitgebreid haar redenen om niet te kiezen voor vegetarisme. Zoals ik al zei, ik ben begonnen met dit boek, maar ben nog lang niet klaar met onderzoeken. Het boek van Jelinek wil ik zeker gaan lezen. Maar voor zover ik nu iets kan zeggen hierover zou ik je absoluut aanraden The Wahls Protocol te lezen. Ik kan (nog) geen uitspraken doen over wat “beter” zou zijn en vind dat ook iets dat ieder voor zichzelf zou moeten bepalen, maar de informatie in het boek is wel echt de moeite waard om in elk geval tot je te nemen. Al was het maar om de juiste vergelijking te maken. Succes en bedankt nogmaals!

  Hartelijke groet, Jiska

  1. Hoi Jiska,
   Wahls maakt onderscheid in drie stadia voor haar programma en uit mijn hoofd mag je in stadium 2 en 3 weer eieren eten. Ik heb het boek van Wahls gebruikt als bron voor het verhaal hierboven, maar ik zal het nog eens nakijken en zo nodig corrigeren.

 5. Ook ik ben begonnen met het Jellinek dieet. Al een paar maanden nu. In mijn eerste boek wat geschreven is door een Engelse dame stond dat je ook veel rauwe groente moest eten. Dat doe ik ook veel. De verhouding OMEGA 3 6 9 daar ben ik nog niet over uit. Meestal 3 lepels Lijnzaad 1 lepel olijfolie. Is er iemand die mij kan helpen? Canabis slik ik ook. 3 druppels per dag. Fijne dag,Diane.

 6. voor iedereen die interesse heeft in jellinek’s leefstijl. meld je aan op Facebook;
  OMS Nederland
  daar helpen we mekaar, en uit ervaringen zul je merken dat het wel degelijk iets uitmaakt

 7. Wat het omega 3 ei betreft. Evenals katten en honden en mensen zet de kip de plantaardige vorm van omega 3 ALA voor maar 20% om in DHA en EPA, 80% blijft ALA. Als je bladgroentes en (spercie)bonen eet krijg je voldoende ALA binnen.

  Toch helpt het wel wat al zou ik dan EPA en DHA als supplement bijnemen.

  In goed gras, klaver en kruiden gevoerd vee beval wel voldoende EPA en DHA omdat graseters dat veel beter kunnen omzetten. Een varken is geen graseter dus vermijd die altijd.

 8. ‘Dit wil niet zeggen dat Terry Wahls geen goed voorbeeld is van hoe je met wilskracht en levensstijlverandering van MS kunt herstellen. Maar ze geeft niet het goede voorbeeld als het om voeding gaat.’

  Dr. Terry Wahls is het wandelende bewijs (voorheen lag ze in een rolstoel, zelfs zitten was niet meer mogelijk) dat haar dieet werkt. Beweren dat zij niet het goede voorbeeld geeft wat betreft de voeding die ze aanraadt komt nogal pedant op mij over.
  [denigrerend opmerking -verwijderd]

  Je neemt dus aan dat Wahls het verkeerd heeft wat betreft de voeding die ze aanraadt, omdat het dieet van Jelinek bij jou werkt.

  Je raadt het al; ik ben een ms-patiënt die baadt heeft bij het dieet van Wahls. 😉

  En ik vind het vreemd dat hun diëten op veel vlakken lijnrecht tegenover elkaar staan, maar beide dus wél werken.

  Ik heb het boek van Jelinek niet gelezen, maar ik begreep dat hij gluten niet afraadt.
  Gluten en auto-immuunziekten: http://goedgezond.info/2014/02/16/granen-gluten-en-koolhydraten-gif-voor-brein-aldus-prof-neurologie/

  – Wahls raadt grasgevoerd vlees aan, en Jelinek raadt vlees af.

  – Wahls beweert dat peulvruchten (en dus ook soja) niet gezond is voor patiënten met een auto-immuunziekte, op deze site lees ik dat Jelinek daar anders over denkt.

  – Kokosolie wordt Wahls aangeraden, terwijl Jelinek…

  En eh… Wahls raadt eieren trouwens niet aan (zij is er zelf zelfs allergisch voor), dus hoe je daarbij komt…?

  Afijn, verschillende beweringen van Wahls en Jelinek, en toch slaan ze beide aan.

  1. Bedankt voor je reactie.

   Je neemt dus aan dat Wahls het verkeerd heeft wat betreft de voeding die ze aanraadt, omdat het dieet van Jelinek bij jou werkt.

   Nee, juist omdat Wahls het onderzoek van Swank negeert en ze uit gaat van het Paleo-dieet dat alleen gebasseerd is op een romantische gedachte aan de tijd dat mensen jong stierven.

 9. Ik heb sinds 1,5 jaar rrms en volg nu 10 maanden het Jellinek eten/ levenswijze en voel mij
  uitzonderlijk goed. Ervoor was ik behoorlijk somber en futloos. Ik ga als het aan mij ligt nooit meer anders eten. Het enigste ding waar ik twijfels over heb is dat ik hoop dat het op de lange termijn geen tekorten op levert door het ontbreken van verzadigde vetten.

 10. Ik doe nu zo ongeveer twee jaar het dieet van Jellinek. Dat heeft mij van mijn eindeloze vermoeidheid afgeholpen. Ik heb een langere dag gekregen. Het heeft mij voordelen opgeleverd.
  Wanneer ik de dieten lees: Jellinek, Walsh, en vastenmethode. Vind ik het verrassend dat eigenlijk alle dieten op de vastenmethode lijken. is het niet zo dat we moeten matigen met alles en zoveel mogelijk vers onbewerkt eten tot ons nemen? Het zou eigenlijk mooi zijn dat de drie wetenschappers samen zouden werken om tot een eenduidige leefstijl te komen voor MS patienten.

 11. Ik heb beide boeken gelezen en beide geprobeerd. We hebben allemaal een ander lichaam en reageren allemaal anders op voeding. Voor mijn lichaam gebruik ik van beide boeken informatie waarvan het goed voelt: ik eet geen peulvruchten, af en toe biologische eieren, grasgevoerd vlees en vis (wild), glutenvrij, melkvrij, heel veel groenten en fruit pas ik me aan aan Wahls, beperk suikers (allen dadels, honing , a-Horn siroop), kokosolie en avocado (Jelinek raadt dit af en Wahls raadt dit aan), biologische verzorgingsproducten (Wahls), beweging, yoga en mediteren enz…. Ik ben ook bekend met het bloedgroepdieet en Candida dieet. Heb ik ook boeken van gelezen, waar ik ook informatie van gebruik. Op mijn 16de kreeg ik mijn eerste klachten en 19de de diagnose. Inmiddels ben ik 20 jaar verder en heb nog steeds de RR variant. Het is een behoorlijke zoektocht geweest met vallen en weer opstaan en dat is het nog steeds. Ik denk goed luisteren naar wat je lichaam nodig heeft (heeft tijd nodig), dankbaar zijn, stress vermijden en genieten van het leven dat je hebt. Niets is goed of fout, beter dan de ander. Leuk en leerzaam om alle reacties te lezen ????‍♀️

 12. Ik sluit me aan bij Nienke. En wil daaraan toevoegen dat alle informatie die ik tot me heb genomen over dieet bij MS er op neer komt dat er een basis moet zijn van: onbewerkt, voedzaam eten en vasten. Zelf denk ik- maar ik ben geen wetenschapper- dat je daarmee je darmmicrobioom verandert. Waardoor de darm brein connectie positief beïnvloedt wordt. Ik denk dat ieder mens anders is gebouwd en een eigen set van darmbacteriën heeft, die invloed hebben op je imuunsysteem. Zelf wissel ik zo nu een dan tussen voedingsmiddelen (wel, granen, geen granen. Wel vlees even geen vlees, zuivel geen zuivel) die variatie maakt dat ik niet eenzijdig eet. En maakt dat ik niet intollerant raak ten opzichte van voedingsgroepen. Maar ik houd me daarbij altijd aan de basis: onbewerkt, nutrientrijk (veel groenten), goede vetten (uit vis, vlees en planten) en vasten. Vooral vasten heeft mij enorm veel opgeleverd. En kan ik van harte aanbevelen bij cognitieproblemen (geheugen en concentratie), vermoeidheid en zwaarmoedigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

MS overwinnen met levensstijl