Multiple sclerose: Jelinek dieet in een notendop

Het Jelinek dieet bestaat voornamelijk uit groenten, fruit en vis. (foto: MeiTeng / sxc.hu)
Het Jelinek dieet bestaat voornamelijk uit groenten, fruit en vis. (foto: MeiTeng / sxc.hu)

In 2010 kreeg ik de diagnose RR MS. Door het Jelinek dieet te volgen was ik na een jaar vrij van MS aanvallen en is mijn energie-niveau weer toegenomen. Sterker nog, dit jaar ben ik nog nooit zo actief geweest: wandelen in de bergen, kayakken, canyoning, wonen in het buitenland. Het enige dat je nodig hebt is wilskracht. Hieronder staat mijn blogpost zoals ik die op 22-11-2011 geschreven heb.

MRI scan: geen MS activiteit na een jaar Jelinek dieet

Zoals jullie weten had ik onlangs een MRI scan. Gisteren kreeg ik hiervan de uitslag en er is volgens de neuroloog geen MS activiteit meer in mijn hersenen : geen witte vlekken, geen littekens. Dit heb ik bereikt door direct na mijn voorlopige diagnose een jaar terug het Jelinek dieet te volgen. Bewust heb ik tegelijkertijd ervoor gekozen geen medicijnen te gebruiken in verband met de schrikbarende bijwerkingen en de geringe werking. Om meer MS-ers op de hoogte te stellen van het Jelinek dieet, presenteer ik jullie het dieet in een notendop:

Jelinek dieet is verfijning van het Swank dieet

Het Jelinek dieet is een verfijning van het Swank dieet, dat gebaseerd is op onderzoek verricht door Roy Layer Swank. De inmiddels overleden Swank was emeritus hoogleraar neurologie aan Oregon Health Sciences University. Hij publiceerde een (breed genegeerd) onderzoek dat aantoonde dat het verloop van multiple sclerose sterk vertraagd mits een patiënt minder dan 15 gram verzadigd vet tot zich neemt per dag. Patiënten die minder dan 5 gram verzadigd vet aten per dag boekten de beste resultaten.

George Jelinek, dieet gebaseerd op wetenschappelijke literatuur

De Australische arts Professor George Jelinek verfijnde het dieet van Roy Swank. Zijn dieet houdt rekening met alles waarvan het tot nu toe bekend is, dat het waarschijnlijk MS verschijnselen kan veroorzaken. Het gaat hier om een gebrek aan vitamine D, een tekort aan omega-3-vetten, de negatieve invloed van (koei)melkeiwit op het immuunsysteem, en de negatieve invloed van stress. Doordat het Jelinek dieet in feite alle producten met verzadigd vet in de ban doet, komt de ‘Jelineker’ vanzelf in Swanks 5 gram of minder categorie. 

Nu te koop: Zet’m op – advies en tips na 10 jaar Overcoming Multiple Sclerosis

 

Voordat je aan Jelineks herstelprogramma (‘recovery program’) begint, dien je te zorgen dat je je helemaal op beter worden kan richten, daarom stelde Jelinek de volgende prioriteiten op voordat hij zijn dieet uiteenzet:

Prioriteiten Jelinek dieet / OMS levensstijl

 • Accepteer de diagnose en uit het verdriet dat daarbij komt kijken
 • Besluit voor jezelf dat je er alles aan zult doen om van MS te herstellen
 • Verbind jezelf aan een blijvend proces van het verkennen en oplossen van enige emotionele en spirituele ongezondheid (‘dis-ease’), en los andere problemen zo snel mogelijk op
 • Accepteer het herstelprogramma volmondig als een nieuwe manier van leven

Jelinek dieet & herstelprogramma

Dieet en supplementen

 • Een plantaardig dieet met vis, waarbij verzadigde en gemodificeerde vetten worden vermeden. 
 • Dagelijkse inname van 20 gram omega-3-olie in de vorm van lijnzaadolie of visolie, of tot 40 gram als je een actief leven leidt (een eetlepel is zo’n 10 gram). 
 • Als het nodig blijkt, B-groep vitamines of vitamine B12-supplementen.

Vitamine D

 • Vitamine D3-supplement van 5000 IU -10.000 IU per dag. Richt je op een bloedwaarde van 150nmol/L en daarboven. Op dagen met een matige tot zeer sterke zonkracht kun je ook volstaan met zonnen tot je huid iets verkleurt; je lichaam moet dan wel overwegend onbedekt zijn

Meditatie

 • 30 minuten per dag

Sporten/ beweging

 • 30 minuten per dag, bij voorkeur 5 keer per week.

Medicijnen

Ik ben geen arts. Dus alles wat Jelinek over medicijnen zegt laat ik hier weg. De bovenstaande informatie is door mij vertaald en komt van pagina 276 uit Overcoming multiple sclerosis. Op de website van het boek vind je onderaan deze pagina een iets andere samenvatting.

Wat mag je niet eten?

De onderstaande lijst komt voort uit de pdf die Jelinek ter download aanbiedt op laatstgenoemde paginagegevens. Ik heb hem vertaald en bewerkt.

 • Vlees, inclusief verwerkt vlees, salami, worst, vlees in blik
 • Eieren behalve het eiwit
 • Zuivelproducten, dus vermijd melk, room, boter, ijs en kazen. Ook vetarme melk of yoghurt is niet aanvaardbaar. Sojaproducten, rijst of havermelk zijn goede vervangers.
 • Koekjes, gebak, cakes, muffins, donuts of bakvet, tenzij vetvrij
 • Commercieel gebakken producten
 • Bereide mixen
 • Snacks, zoals chips, maïs chips, verjaardagsknabbels
 • Margarine, bakvet, reuzel, chocolade, kokos-en palmolie. Cacao kan wel.
 • Gebakken en gefrituurde levensmiddelen, met uitzondering de producten die gebakken zijn zonder olie of met scheutje extra vierge olijfolie. Gebruik echter liever geen olie, want als die (over)verhit dan wordt de consumptie ervan schadelijk . Voeg bij de bereiding een beetje water om de temperatuur laag te houden.
 • Het meeste fastfood (hamburgers, halve kip, etc.)
 • Gemodificeerde vetten en oliën.

Opmerkingen over Jelinek-dieet

 • Bovenstaand Jelinek dieet is een alles of niet deal. Je kunt het niet een beetje doen, dan werkt het gewoon weg niet.
 • Het Swankdieet is milder: je mag wel bijvoorbeeld wel kipfilet, zuivel en na het eerste jaar heel af en toe roodvlees.
 • Hoewel je niet mag bakken en frituren, kun je wel grillen, koken, stoven, poffen, en ga zomaar door. Alles zonder vet dus.
 • Het dieet werk na 9 tot 12 maanden, echter de eerste 3 maanden merk je al langzaam verschil. Na 5 jaar is de werking van het dieet stabiel.

117 gedachten over “Multiple sclerose: Jelinek dieet in een notendop”

 1. Super is dit! Wat ben Ik blij voor je. Dus, je hebt gelukkig geen last van ms aanvallen gehad. Keep it up. Ik ben gestopt met het spuiten van Rebif na ongeveer 3 jaren en ben Ik bezig met homeopathy medecijn (homeopathy arts in London). Volgens mijn neuroloog moet Ik Copaxone gaan spuiten. Elke dag! No way. Mijn volgende afspraak is wel in January en Ik ben van plan om te zeggen dat Ik wil een time-out van alle die spuit gedoe.
  Wat betreft spuiten, ik kan het gewoon niet meer. Ik was en route naar New York afgelopen zomer via Heathrow, en daar
  hadden zij moeilijk gemaakt voor mij omdat ik had mijn Rebif tas bij me. mag Ik vragen over jou profession? Zelf ben ik Business English Lecturer bij Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Ik werk drie dagen in de week.
  Your real life experience is simply amazing! Thanks a bunch for sharing and giving hope! Beste wens.

 2. Ik zou zeggen, ga mij achterna! Ik ben niet de enige bij wie dit werkt. Swank noemt een percentage van 95%. Dit percentage slaat op het aantal MS patiënten, dat vroeg in het stadium van het verloop van multiple sclerose begon aan het dieet, en waarvan hun gesteldheid niet afnam of zelfs verbeterde na het starten van het Swank dieet. Swank heeft zelf 4000 patiënten in zijn leven behandeld in zijn kliniek. Mijn resultaten zijn niet uniek.

  Wat mijn werk betreft, ik werk fulltime in de online communicatie. Ik weet nog dat vorig jaar een stagiair een tijd mijn computermuis nog moest bedienen, omdat ik hem zelf niet meer goed kon bewegen…. Dat is nu gelukkig niet meer nodig 🙂

  1. Nogmaals bedankt voor je vriendelijk en positieve boodschap. in het begin 2009 had ik mijn groote schub- rechter arm en been kon ik niet bewegen en linker arm en been waren doof. Het was voor 2 weeken. Het was meer een nervous breakdown of burnout omdat ik hd te hard gewerkt en volgens de MS verpleegster zelf een ‘normal’ mens zonder MS zou ook zoeen aanval krijgen en dat wat bezat mij?! maar goed, na mijn revalidatie was ik begonnen met drie dagen werken. Ik heb veel plezier in mijn werk en is zeer comfortable.Ik sta niet veel yijdens mijn werk/hoorcolleges en gebruik powerpoint voor alle belangrijke leerpunten en heb ik mijn vertrouwde pointer altijd. Na twee jaren Rebif aan het spuiten, ben ik gestopt; ik kon het gewoon niet meer. Nou ik volg Jelenik cum Swank diet en ben begonnen met homeopathy medecijn (ik geloof wel daarin). Wat goed dat je kan jouw computer/laptop muis zelf bedienen. Cheers!

 3. Hoi,

  Sinds 3 dagen ook begonnen met dit dieet. Het is nog even zoeken met betrekking tot avondeten maar de rest gaat eigenlijk vanzelf. Ben lactose intolerant dus melk weglaten was al geen probleem. Daarnaast naast ms nog dianose lyme en b12 tekort (daar spuit ik 2 x pw voor). Waar ik wel even tegenaanloop is de grote hoeveelheid omega 3. Hoe lossen jullie op? Ben zoekende naar een merk omega 3 capsules maar met de hoeveelheid van 20 mg valt dat nog niet mee. Eet uiteraard iedere dag vis, walnoten en zonnebloemolie. Lijnzaadolie vind ik niet echt lekker dus zoek nog iets om dat te verdoezelen. Zelf chocoladepudding soja proefde ik het nog. En is het nog noodzakelijk om bv magnesium te slikken?

  Graag jullie reactie. Voor je gezondheid doe je toch alles. En alle begin is moeilijk dus tips van ervaren dieeters is eeerrrrug hulpzaam!!

  Thanks!!

  1. Hoi Babs,

   Sorry dat ik het zolang duurde om te antwoorden, ben aan het verhuizen. Mijn omega 3 krijg ik door ’s ochtends twee eetlepels lijnzaadolie door mijn cornflakes met sojamelk te roeren. Daar gooi ik dan nog een grote eetlepel jam in. Je moet er even aan wennen, maar dan is het goed te doen. Je kunt het ook wat verdelen door de dag heen. Bijvoorbeeld door wat over je salade, pasta, etc te sprenkelen. Wat ik zelf erg lekker vind is een pita broodje gevuld met verse tomaat in lijnzaadolie en oregano. Ken je dit boekje (http://vitalevoeding.blogspot.com/p/kookboek_01.html) al? Daar staan MS vriendelijke recepten in. Niet te veel zonnebloemolie eten trouwens; van omega 6 raakt je immuunsysteem in overdrive.

   Extra magnesium neem ik verder niet, wel vitamine d3.

  2. Beste Babs,

   Ikzelf heb ook al 20 jaar de diagnose ms en ben lyme positief gestest. Echter, er zaten ook antistoffen in mijn lichaam dus zou de lyme “stil”in de kast liggen en verder geen schade toebrengen. Ik weet het niet. Er zijn zoveel overlappen tussen ms en lyme Graag zou ik in contact komen met je om te brainstormen en eventueel ervaringen uit te wisselen Hoe gaat het nu met jou?

   1. dag Anna

    ikzelf ben ook lyme patient en heb recent ook de diagnose ms gekregen na aanvallen in ruggenmerg en positieve oglicontest. ik vecht al 10 j tegen de ziekte van lyme. Ik kom weinig mensen tegen die beiden hebben.graag had ik je gecontacteerd hieromtrent. is dit mogelijk?

 4. Hallo, ik zou heel graag eens contact met je hebben over het Jelinek dieet!.. Ben zelf net begonnen en hoop dat het voor mij ook iets kan doen!
  Ik heb net pas zelf de diagnose gekregen en hetis dus nog allemaal erg vers en pijnlijk!
  Neuroloog en huisarts raden me het dieet af!.. Gek word ik er van!

  hoe gaat het nu met jou?

  Groet Inge

  1. Hoi Inge,

   Super dat je hier aan begint. Bij mij vroeg mij arts na een jaar hoe het toch zo kon zijn dat ik zo (wonderbaarlijk) hersteld was. Maar toen ik het hem vervolgens uitlegde, wilde hij er niet aan. Ik zie hem maandag weer na meer dan een jaar, omdat ik voor de laatste keer mriˋs wil laten maken.

   We kunnen zeker contact hebben. Ik stuur je wel even een e-mail.

   Groet!

 5. Ja!.. Dat kan kloppen!
  heb inmiddels email aangepast… Hoop echt snel van je te horen..!
  Gisteren het boek van Jelinek ontvangen, dacht dat mijn Engels goed was, maar sommige termen pfffff..
  Als ik het goed begrijp heb jij zelf ook nog niet zo lang de diagnose..

  tot snel..
  Inge

 6. Hallo Ms mingle, ik ben benieuwd naar de uitslag van de MRI..
  Zelf sinds 2007 rrms 3 mri’s, 2x infuus methylprednisolon, vervolgens 1,5 jaar rebif en nu ruim 2 jaar copaxone. Geen schubs meer gehad…wel 30 kg aangekomen! Wil het liefst van het spuiten af. Dietiste zegt dat ik al gezond eet, ze heeft het nooit over dit dieet gehad. Had jij bij je eerste MRI veel plaques? Hoe kom ik aan een duidelijk boek met kookinstructies voor dit dieet? Ik ben benieuwd/nieuwsgierig!

  1. Hoi lotgenoot,

   Bij de MRI van december 2012 was een ms hart erbij gekomen, de andere waren niet actief geweest en nog maar moeilijk zichtbaar. Ik had 4 grote witte vlekken toen ik begon in 2011. Maar zoals ik al schreef, uiteindelijk gaat het om hoe je je voelt.

   Een kant en klaar Nederlandstalig receptenboek is er niet. Maar je zou eens hier in de reacties moeten kijken, als je dat nog niet gedaan had: http://msmingle.wordpress.com/2012/05/27/avondeten-met-jelinek/#comments

 7. Hoi,

  Hierboven zag ik dat je een link doorgaf (http://vitalevoeding.blogspot.com/p/kookboek_01.html) Helaas krijg ik niet te zien om welk boek het gaat, zou je me de titel van dat receptenboek willen geven?
  Ik heb onlangs eerder hier een berichtje gestuurd en inmiddels het boek van Jelinek ontvangen. Druk aan het lezen dus!
  Ik heb het geluk met een geweldige huisarts die me laatst na mijn bezoek vroeg om over een maand terug te komen omdat hij zich wilde verdiepen in het dieet wat ik ga volgen. Ook meteen papieren meegekregen om bloed te laten testen op vitamine D en hem de waardes laten zien die Jelinek graag ziet. Hij was heel positief.
  Verder probeer ik me al zo goed als mogelijk aan het dieet te houden, heb een map gemaakt met info over wat wel en wat niet en allerlei info over het Jelinek dieet.
  Toch zijn er steeds dingetjes waarvan ik nu steeds denk dat ik dat niet had mogen eten… Ik had voor op brood vispaté gekocht, nu realiseer ik me dat daar ook verzadigd vet in zit; 1,7 g per 100 gr. Kan dat dan wel of niet?
  Hierboven lees ik dat je ook voorzichtig moet zijn met zonnebloemolie, weet jij hoe dat zit met gedroogde tomaten in zonnebloemolie?

  Groetjes!

  1. Hoi Sofiel,
   De url is blijkbaar ondertussen veranderd en moet zijn: http://vitalevoeding.blogspot.nl/p/kookboek_21.html. Het verzadigd vet in vis, olie, noten en groenten hoef je niet te tellen. Als je je aan de voorschriften van Jelinek houdt, hoef je geen verzadigd vet te tellen. Omdat hij het eten uit het Swank dieet heeft verwijderd, dat geteld moest worden. Over de gedroogde tomaten. De zonnebloemolie die daarin gebruikt wordt is geraffineerd, dus dat kun je beter mijden. Ook gezien de reactie die zonnebloemolie op je immuunsysteem heeft (ontsteking bevorderend). Je kunt natuurlijk wel gedroogde tomaten in extra vergine olijfolie klaarmaken.

 8. Ik had een vraag over de rijstemelk die jij aangeeft als goede vervanger van melk. Hier zit ook zonnebloemolie in (merk=ricedream). Is het dan toch toegestaan? Of drink jij van een ander merk?

  1. Goede vraag. De tekst klopt in feite niet en ik moet die twee eruit halen. Persoonlijk vind ik sporadisch een glaasje geen probleem. Maar elke dag is wat problematischer, omdat dan je vetbalans (omega 3 vs omega 6) in het geding komt.

 9. Help dit dieet ook bij secondair progressief ms?
  Betekend het ook geen boter op brood?
  Het zou superhandig zijn om bv een lijstje van 1 dag te krijgen met alles erop en eraan zodat ik een idee krijg

  1. Hoi José,

   Ja, bij secondair progressief ms helpt een vetvrij dieet ook. 100% garantie heb je natuurlijk niet, maar volgens het 35-jaar lange onderzoek van R L Swank werkt het dieet bij 95% van de ms patiënten. Er zijn online al wat krantenberichten te vinden van mensen die uit een rolstoel zijn gekomen. Wat je tenminste kunt verwachten is een vermindering van schubs en dat je dat je aftakeling sterk geremd wordt.

   Goed idee van het lijstje, ik heb er gelijk een opgesteld. En inderdaad geen boter meer 🙂

 10. Hallo,

  Bij mij is onlangs ook ms vastgesteld. Ik ben mij nu ook wat aan het verdiepen in de voeding. Ik las dat rijstmelk goed is als vervanging van gewone melk maar bij de rijstmelk die ik hier heb zit zonnebloemolie in. Mag dit dan? Mag je eigenlijk niets meer eten waar olie in verwerkt zit? Hoe zit het met brood? Kan je nog gewoon brood bij de bakker halen?

  Alvast bedankt voor de reactie

  1. Hoi Marijke,

   Dat klopt, geen bewerkte producten meer met olie erin. Behalve als het zuiver (onverhitte) extra virgin olijfolie betreft. je zou bij de bakker moeten nagaan wat hij of zij in het brood stopt. Bakker Bart bakt brood met plataardige olie erin. Echter mijn bakker gebruikt bij het meeste brood alleen water, zout, gist en meel.

 11. Beste,

  Bedankt voor uw reactie. Dus als ik het goed begrijp mag je alleen dingen waar onverhitte olijfolie inzit. Hier in de bio- planet vind je dingen waar plantaardige olie inzit, en dan kan dit wel? Dan staat er vaak op plantaardige zonnebloemolie van biologische teelt. En als je op verpakkingen kijkt van bv vis staat er toch ook zoveel gr verzadigd vet? Bijna overal zie je dat er op staan. De visolie die ik heb zit in capsules van glycerine gemaakt van varkens staat er bij. Kan dit of kan je visolie ook zo in zuivere vorm krijgen of kan ik gewoon zo die capsules innemen? Het is allemaal nog een beetje uitzoeken. Bedankt voor de uitleg!

  1. Hoi Marijke,

   Je begrijpt het goed, alleen onverhitte olijfolie extra vergine. Af en toe een beetje zonnebloemolie is geen probleem, mits ook van eerste persing. Echter als zonnebloemolie olie biologisch is, wil dat nog niet zeggen of die olie wel of niet bewerkt is (gerafineerd onder grote verhitting). Als ergens ‘ plantaardige olie’ op staat, dan moet je het product sowieso mijden. Als je twijfelt over een product, dan kun je altijd de klantenservice van een bedrijf bellen, daar zijn ze immers voor 🙂

   In vis zit verzadigd vet, maar die hoef je niet te tellen. Onthoud dat de mensen met ms die vlees en zuivel eten het slecht doen en zij de groenten en vis eten het goed doen.

   Over de visolie, om zo dicht mogelijk bij het ideaal te blijven kun je de capsules met glycerine het beste mijden. De meeste mensen kiezen ervoor om lijnzaadolie te slikken (2 of meer eetlepels per dag, in de koelkast bewaren). Lijnzaadolie koop je in de biologische winkel of in het reformhuis.

   En wat betreft de soja boter (reactie hieronder), helaas niet – vanwege de slechte olies die hierin zitten.

   Uit recent (statistisch) onderzoek is gebleken dat mensen met ms die koudgeperste lijnzaadolie slikken, het iets beter doen dan zij die visolie slikken. Hoewel dit niet zegt dat het persé beter is, zegt het in ieder geval niet dat het slechter is dan visolie.

 12. Hallo

  Ik heb vorige jaar te horen gekregen dat ik ms heb. Ik ben onwijs bezig geweest met wat voeding met mij kan doen. Nu ben ik begonnen met het Jelinek dieet en nu weet ik dat ik in de komende weken steeds meer te weten ga komen over wat ik wel en niet mag eten. Zou graag jullie mening willen weten over alpro drink. Want er staat dat het soya en 100% plantaardig is, maar toch twijfel ik of het geen zuivel is.

  Gr. Marvin

  1. Maak je geen zorgen! Zuivel komt uit een uier, soja van een akker 🙂 Soyamelk is okee, ik gebruik het elke dag bij mijn cornflakes 🙂 .

  1. Beste Enrico,

   Kijk altijd op de verpakking, dan weet je het zeker. Normaal gezien is het hoofdbestandsdeel water. Gluten zijn geen issue als je geen gluten allergie hebt overigens.

   Groet,

   Ewout

 13. dank voor al deze info! Sinds kort diagnose ms gekregen en via mijn chinese arts waar ik momenteel al een half jaar chinese kruiden en acupunctuur krijg wordt mn energielevel eindelijk weer wat beter, hij is via deze methode alles aan het resetten en terug draaien.
  Overigens gaf hij wel aan dat glutenvrij eten ivm ms zeer belangrijk is en dat wil niet zeggen extreem maar zoveel mogelijk, tarwe is ook al heel lang van duidelijk dat dit via de darmen een negatieve invloed heeft op ms, wil dit toch graag meegeven en verder blijf ik intensief onderzoeken nu naar dit dieet, want wil er snel mee aan de slag, vind het vlees laten staan erg moeilijk, tips hiervoor zijn welkom 🙂

 14. Hoi allen ,,

  IK HEB DEZE WEEK DIAGNOSE MS GEKREGEN ,BEN NET UIT ZIEKENHUIS VAN EEN METYLPREDNISON KUUR,,BEN 32 jaar en een moeder van 2 kindjes 13 en 8 acceptatie is moeijlijk op moment ,,wat ik wel weet is ik er alles aan wil doen ,om zolang mogelijk enigszins gezond te kunnen genieten van t leven met mijn gezin ,,ik wil dan ook na dit lezen zo snel als mogelijk beginnen met dit dieet nu mijn vraag waar ken ik dit boek bestellen of in ieder geval een lijst met dingen wat ik kan eten hiervan BVD

 15. Beste,
  Zelf ben ik ook ervan overtuigd dat voeding een grote rol speelt. Ik heb de recepten van Ann Coppens eens overlopen, ze gebruikt wel regelmatig kaas. Maar dit dieet raad het toch af?
  Groetjes
  Nele

 16. Ik heb inmiddels 20 jaar ms en verslechter nu nogal. Ik denk erover om met het Jelinek
  dieet te starten.
  Wat is de titel van het boek en staan er ook recepten in?

 17. U heeft het over RR Ms met dit dieet,
  Helpt het ook bij PP MS wat nu pas ontdekt is en waarschijnlijk als 8 jaar in mijn lichaam aanwezig is?

  1. Het helpt bij alle soorten MS, maar de mate waarin verschilt per persoon. Hoe sneller u start hoe beter. Laat u echter niet afschrikken door het feit dat u al mogelijk 8 jaar MS heeft. U kan er nu wat aan doen!

 18. superontdekking, dit dieet. Ik heb diagnose sinds 2011. Ik eet al lang geenvlees, tarwe, gist, minder suiker. Weinig nieuwe vlekken in mijn hersenen, maar neuroloog raadde toch aan om te gaan starten met medicijnen. Ben dus gestart met Tecfidera, met weinig bijwerkingen ik mijn rust neem en naar mijn lichaam luister. Ik ga toch proberen me
  strakker aan dit dieet te houden. Positief blijven helpt ook zeker.
  Dagdag,gerda

  1. Hallo Gerda,
   Ik neem mijn Tecfidera altijd in met melk, je moet toch zorgen voor “vetjes” met de tecfidera. Hoe doe je dit dan?
   Groet,
   Ingrid

 19. Hmmm…zit er ook aan te denken om hier mee te beginnen.
  Sinds 2 jaar MS geconstateerd.
  Na een 2e scans kort geleden was er geen progressie, maar word ondertussen wel steeds moeier…
  Hoe doen de meeste mensen met dit dieet in de ochtend met voeding?
  En mag koffie of thee zonder suikers en melk?
  Gr. Erwin

 20. Heeft wellicht iemand een vertaalde versie van het jelinek boek?
  Waar kan ik vinden welke producten je wel mag, zodat je daarmee een samenstelling kan maken.
  Hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.
  Ik kan het boek van jelinek ook wel kopen, maar had gehoord dat hier veel erg moeilijke woorden in gebruikt worden, en dus bijna niet te snappen is.
  Hoop iets van iemand te horen.

  Gr. Erwin.

  1. Hoi Erwin,

   Het boek is goed voor de achtergronden en vertaald zijn de woorden nog even moeilijk 🙂 , dus als je het aan de hand van de goede ervaringen van anderen wil proberen en de regels volgt, hoewel je ze misschien niet helemaal begrijpt, dan is dat zeker ook een optie. Ik rijd ook auto, maar ik heb geen idee van hoe die in feite werkt. Er staat wel een vertaling op stapel, door enthousiastelingen gemaakt, maar ik weet niet wanneer en of die nog gepubliceerd wordt.

 21. Hallo Erwin,

  Bij mij ook sinds 4-1-16 ppms geconstateerd, had al 2 jaren last maar neuroloog kon geen definitieve uitslag geven.
  De laatste 2 mri scans gaven de uitslag?
  Ik worstel ook met de dagindeling van eten.
  Heb het boek Terry Walsh aangeschaft en gelezen, echter ben nu overgestapt naar Jelinek.

  Ik begin met soyamelk en glutenvrije cruesli/muesli met chiazaad ( 1 eetlepel erdoor), voor s’middags maak ik een groente/fruit smoothie maar dit is te weinig voor mij, weet echter ook niet goed of je nu wel of niet brood erbij mag eten.
  Glutenvrijbrood vind ik echt niet lekker , zo droog!
  Soms soep of glutenvrije knackebrod met bio tomatenspread.
  S’avonds valt wel mee, veel groenten, soms kip, rijst enz.
  Ik eet in ieder geval geen vlees, zuivel, vetten en heel weinig tot geen suikers.

  Als iemand nog tips heeft voor iets lekkers bij de koffie of een toetje ( was een zoete kauw) dan hoor ik ze graag?
  Het is toch moeilijk om deze ziekte te aanvaarden en een nieuw leven te moeten starten, want dat moet je!!
  Luisteren naar je lichaam.

  Hoop dat je hier iets mee kunt, Erwin, succes en ook voor alle anderen

  1. Dag Arend, de verhalen heb ik in het najaar 2014 gepubliceerd en een aantal maanden geupdate. Dus ze zijn actueel, iedereen heeft nog even veel of even weinig last van zijn of haar MS.

 22. Hallo Ewout,

  Ik lees met veel genoegen jouw blogs.
  Nu is mijn vraag, als je met vakantie gaat hoe doe je het dan b.v met ontbijt?
  En de rest vd dag, omdat je maar 1 eetlepel olijfolie per dag vet mag lijkt me dat toch vrij moeilijk ?

  Zelf ontbijt ik met soyamelk, glutenvrijegranen, ciazaad, lijnzaadolie.
  Neem jij supplementen mee?
  Hoor graag je reactie.

  Gr. Karinl

 23. Hallo, ik heb sinds vorige week maandag de diagnose ms gekregen en gister na 3 dagen methylprednisolon kuur thuis gekomen. Nu ben ik ook het jellinek dieet gaan volgen maar ik ben nog wat zoekende.
  Ik eet nu al geen vlees meer geen zuivel geen chocola drink geen koffie en thee meer( alleen cafeïne vrije thee) geen alcohol meer. Verder vermijd ik zoveel mogelijk verzadigd vet. Nu heb ik nog wel wat vragen mag je wel elke dag vis eten? Ik eet bijv de ene dag makreel op brood, en de andere dag savond zalm bij avondeten, andere dag tonijn…etc ik wissel wel af maar wil eigenlijk wel iedere dag iets van vis eten omdat je geen vlees en geen zuivel mag er ook weinig over blijft om op brood te doen. Maar nu lees ik ook weer op internet dat te veel vis ook niet goed is ( nu ben ik wel selectief in het uitzoeken van duurzame vis met MSc logo)
  Dit is wat ik nu na wat research doe/wil gaan doen:
  Ik ontbijt met soyayoghurt met biologische havermout met daarin 2 eetlepels lijnzaadolie en een stuk fruit of een smoothie met fruit en groente, of 1 of 2 volkoren of speltboterhammen of volkoren crackers met appelstroop of jam of biologische notenpasta. Als lunch een salade of brood met bijv makreel of tonijn of zoet beleg (als ontbijt) en avondeten vegetarisch ( ipv vis kastanjechampignons of kikkererwten door mijn eten) of vis met groente en zilvervliesrijst of volkorenpasta. Een enkele keer wat aardappeltjes uit de oven.
  Verder tussendoor fruit, tomaatjes, komkommer, worteltjes…
  Nu vraag ik me af mag je wel over de zalm in de oven wat extra vierge olijfolie sprayen?
  Aangezien er aangegeven wordt dat het niet verhit mag worden ( ik dacht trouwens dat je extra vierge olie wel mag verhitten maar niet mee mag frituren)
  En brood: ik eet nu volkoren brood of speltbrood van de supermarkt maar kan ik beter ergens anders brood gaan kopen? Of zelf bakken? Iemand tips en/of recepten?
  Woensdag heb ik een afspraak bij een homeopathisch/orthomoleculair arts en wil ik d.m.v voeding en supplementen proberen mijn ms onder controle te krijgen liefst zonder medicatie.

  Gr linda

 24. Hallo Ewout,

  Ja dat is begrijpelijk, super voor je.
  Ik volg het jelinek dieet nu 4 maanden, niet meer moe alleen mijn benen willen nog niet zo best.
  Wanneer merkte jij dat het dieet ging werken?

 25. Hey Ewout
  Bedankt voor deze nuttige info-site!
  Ik heb het persoonlijk moeilijk met de lijnzaadolie puur in te nemen.
  Zijn alternatieven als chia zaad, chlorela etc. Ook een optie? En hoeveel moet je daarvan hebben om aan de dagelijkse dosis omega 3 te geraken?

  Groetjes

  Coco

  1. Hoi, sorry voor de late reactie. Het enige alternatief is eigenlijk visolie. Zelf neem ik drie eetlepels lijnzaadolie per dag en die doe ik door mijn havermout. Als je het mengt met vruchtensap gaat de smaak ook wat weg.

 26. Beste Ms-Mingle ,

  Zou je mij een mail kunnen sturen. Zelf heb ik al 21 jaar MS-multiple. En zou graag dit dieet willen uitproberen. Zo een lijstje met ongeveer wat ik wel of niet mag eten zou wel handig zijn als voorbeeld…

 27. Ik ga ook beginnen met het veranderen van mijn leefstijl. Ik slik nu een jaar Tecfidera maar ben geen voorstander van medicatie.
  Ik loop merk dat ik wel in de war raak omdat er zoveel verschillende dingen staan op het internet. De een zegt geen cacoa, de ander zegt geen advocado en weer een ander zegt dat het juist weer wel kan. Ik wil graag weten wat mag ik absoluut niet. Vlees, zuivel, verzadigde vetten zo min mogelijk, geen olijfolie doe wordt verhit maar ook geen margarine en ook geen kokosolie? Waar bak ik mijn groenten in? Ik hoor graag wat niet? Om mij zo goed mogelijk eraan te houden. Bedankt!

 28. Ik ga ook beginnen met het veranderen van mijn leefstijl. Ik slik nu een jaar Tecfidera maar ben geen voorstander van medicatie.
  Ik merk dat ik wel in de war raak omdat er zoveel verschillende dingen staan op het internet. De een zegt geen cacoa, de ander zegt geen advocado en weer een ander zegt dat het juist weer wel kan. Ik wil graag weten wat mag ik absoluut niet. Vlees, zuivel, verzadigde vetten zo min mogelijk, geen olijfolie die wordt verhit maar ook geen margarine en ook geen kokosolie? Waar bak ik mijn groenten in? Ik hoor graag wat niet? Om mij zo goed mogelijk eraan te houden. Bedankt!

  1. Wat leuk dat je dit opmerkt!. Mijn ex-vriendin had er ook veel last van, tot dat ze veganist werd. Kokosolie van eerste persing werkt overigens goed tegen de huiduitslag en huidschilfers

 29. Hallo mensen,

  weet iemand hoe het zit met Ghee? Ghee is geklaarde boter. ( is bv togestaan bij mensen met koemelk allergie, er zou niet/nauwelijks lactose geloof ik inzitten). Ghee wordt veel in India gebruikt en in de Ayurveda ( gezondheidsleer uit india )
  In de ayurveda wordt veel gebruik gemaakt van o.a Ghee en bv kurkuma tegen ontstekingen. Ik gebruik dat nu nagenoeg elke dag. Ik lees hier dingen zoals weinig vet/olie?

  misschien weet iemand er wat van?

  Groetjes Suzanne

 30. Hallo

  Ik heb al 23 jaar MS, ben inmiddels best behoorlijk beperkt qua mobiliteit. Heeft het zin om nu nog aan het Jelinek-dieet te beginnen?

  En weet iemand waarom Jelinek eieren (eierdooiers) verbiedt waar Swank die wel toestond (max 3/ week)? Ik kan daar in zijn boek, noch op de OMS website onderbouwing voor vinden… En qua verzadigde vetten zou af en toe een eitje toch geen kwaad kunnen, zou je denken…

  Ik hoor graag! Dank

  1. Hoi,

   Jelinek constateerde dat Swankers het beste resultaat behaalde als ze zo min mogelijk verzadig vet tot zich namen. Omdat eierdooiers een bron zijn van dit vet, heeft hij ze uit het dieet geschrapt. Er is nu wel een kleine discussie over het feit dat omega 3 eieren in kleine hoeveelheden wel weer okee zijn, maar er zit nu eenmaal cholesterol in de eieren, dus ik blijf ze mijden.

 31. Beste Karin,

  Ook ik doe het Jellinek Dieet.
  En ook mijn benen doen het helaas nog niet zo goed.
  Maar ik ga door.
  Er komt vast een dag dat we weer normaal lopen.
  Houd vol Karin.

  Diane.

 32. In de tijd dat Swank zijn onderzoek en behandelingen deed was er nog niet zo veel bekend, inhoudelijk chemisch, over vetten. Des te opmerkelijker dat hij al zo ver gekomen is. Jelinek borduurt voort en verfijnt het Swank dieet, omdat er inmiddels al weer meer bekend was geworden.

 33. Beste Ewout,

  Leuk en blij was ik met je mail.
  Begrijp het dieet goed nu.
  Ook dankzij mijn man. En natuurgeneeskundig Therapeut.
  Prima vol te houden.

  2 eet lepels lijnzaad olie 4 capsules Teunis bloemolie en 2 capsules Levertraan.
  Zo stond het in mijn MS boek.

  Veel groente en fruit. 4 x in de week VETTE vis.

  Wat in plaats van een EI?
  Dat je wel eiwit binnen krijgt?

  Diane

 34. Hallo beste mensen.

  Is dit dieet ook geschikt voor mensen met PPMS? Omdat dit toch een andere vorm van MS is en omdat niets voor PPMS werkt wat wel voor “gewone”MS werkt.En gaat de cognitie er ook van vooruit? Mijn man is licht dementerende.

  Groetjes, Lilian.

 35. Beste Ewout

  Had nog een vraag.
  Eet je elke dag VETTE vis.
  Ben deze week op onderzoek gegaan en Wilde zalm is beter dan gekweekt.

  Eet wel elke dag Chlorella das om verkeerde stoffen uit je lichaam te halen.
  Kwik etc. Bijv.
  Ook 1x per week Advocado. Halve per dag. Super gezond.

  Fijne dag wens ik je.

  Diane.

 36. Bedankt Ewout voor je snelle reactie.
  Word ik blij van.
  Gisteren voor het eerst echt gerookte Makreel gehaald.
  Met KOP er nog aan.
  Mijn moeder uitgenodigd uh ik heb het nog nooit klaar gemaakt..

  Soms word ik ook wel eens verdrietig van alles.
  Denk ik het zal toch wel goed komen.
  Maar als je reageerd denk ik DOORZETTEN.

  Vechtlust zat. fijn wk. nogmaals Bedankt.

  Diane

 37. Goedenavond Ewout,

  Wilde nog even wat aan je vragen.
  Dat ik op de goede weg ben met 2 lepels Lijnzaad olie in combinatie met Teunisbloemolie weet ik zeker. Maar heb jij ook Visolie erby geslikt?
  Ik dacht is dat nodig als je 4x in de week vette vis eet?

  En extra Vitamine C en E?
  Ik eet 4 stuks fruit per dag en ik heb gelezen dat die voedings suplementen helemaal niet zo goed zijn en zelfs schadelijk kunnen zijn omdat ECHTE vitamines die bijvoorbeeld in een appel of kiwi zitten helemaal niet opgenomen worden.

  Wil je mij even mailen wat jij erbij geslikt hebt?

  Soms wil ik het gewoon houden bij Lijnzaadolie,Teunisbloemolie,Vitamine D in verband met de zon en groente,fruit en vis.

  Fijn wk Diane.

  1. Hoi Diana!

   Vitaminesupplementen zijn bij een gezond eetpatroon, zoals jij dat beschrijft, niet nodig.

   Zelf heb ik in het begin visolie geslikt extra, maar minder als ik die dag al vis at. Later ben ik overgestapt op lijnzaadolie en neem ik nu alleen nog visolie als lijnzaadolie niet praktisch is zoals op vakantie.

 38. Hoi Ewout,

  Dat gevoel met die Voedings Suplementen had ik zelf ook al.
  Ben gestopt. Fijn dat je reactie gaf.

  Nu alleen nog 2 eetlepels Lijnzaad,Teunisbloem nu 2 capsulles en Visolie 2 capsules Vitamine D natuurlijk wel. Ben wel fan van Curcuma en Chlorella. Das een zoetwater Algje.
  die slik ik wel.
  Ivm lood en kwik in vis.

  Vanmorgen weer gelopen 10 minuten.
  Heel moeilijk. ZET DOOR.

  We houden Contact. Fijne dag.

  Liefs Diane.

  Trouwens laatste vraag,At je een heel blikje wilde zalm.
  Of verdeelde je het over 2 dagen.Blikje 213 gram.

 39. BEDANKT.

  Haring ook 2x in de week.
  Die is gewoon rauw.
  Gerookte makreel ook.

  Zal zoeken naar gerookte zalm. THANKS.

  Diane.

 40. Beste Ewout,maar eigenlijk voor iedereen.
  Vandaag kocht ik vers gerookte Makreel.
  Best groot. Maar ik heb de vis in 3 stukken verdeeld.
  Je kunt vers gerookte Makreel prima invriezen.

  Diane.

 41. Hallo allemaal,
  Ik volg inmiddels 3 maanden het Jelinek dieet maar ben echt best wel afgevallen hierdoor. Logisch denk ik. Want ik eet geen verzadigd vet en suikers meer. Hebben anderen dit ook?

  Ik ben 180 cm, vrouw en 30 jaar en weeg ff ruim 57 kilo. Ik voel me verder niet slap en eet best vaak gedurende de dag alleen ziet het er niet echt gezond uit. Ik heb de jelinek organisatie gemaild en zij zeggen dat het op slot stabiliseert en dat ik evt meer aardappels, rijst en andere koolhydraten extra kan eten. Maar krijg er gewoon niet meer in. Stabiliseren lijkt mn gewicht nu wel maar ik ben ook weer begonnen met af en toe wat geitenkaas, eierdooier en beetjes roomboter. En denk dat dat eerder de reden is dat mn gewicht stabiliseert.

  Ik ben benieuwd of jullie dit ook herkennen?
  Groet, Lisa

  1. Hoi, je zou het beste stoppen met de geitenkaas etc want daarmee doe je de werking van het dieet teniet.

   Je zou bijvoorbeeld meer olijfolie kunnen gebruiken en sojaproducten en bonen eten om meer eiwitten binnen te krijgen.

 42. Hallo,
  Ik heb de diagnose MS sinds 2013 en ben recent gestart met het Jelinek dieet.
  Avondeten gaat goed, maar hoor graag praktische tips voor ontbijt / lunch.
  Ik las hierboven cornflakes, welke neem je dan bv? En in jam zitten suikers toegevoegd mag dat dan wel?
  Alle tips welkom zodat ik wat meer leer variëren.

  1. De suikers in de jam zijn op zich geen probleem, maar je zou op zoek kunnen gaan naar een soort compot zonder toegevoegde suiker, bijvoorbeeld van pruimen. Ik heb net een blender gekocht en daar maak ik nu allerlei drankjes mee, bijvoorbeeld havermout met banaan en sojamelk. Verder kun je denken aan toast, gegrilde tofu met zelf te grillen plakjes gegrilde gerookte (wilde) zalm of gerookte tonijn. Dat smaakt dan min of meer als spek & ei.

 43. Beste Lisa Heel toevallig zag ik je mail. Ik kijk weinig meer op deze site en volgde het Jellinek dieet sinds September 2016. Heel stipt was ik altijd. Heb nog nooit aanvallen gehad gelukkig maar beter lopen gebeurde zelfs na al die maanden niet.Met maanden bedoel ik dan echt wel een half jaar. Wel viel ik af. Denk nu 50 kilo bij 1.58. Ik voelde me ook nooit slap trouwens. Mijn natuurgeneeskundig arts gaf me een ander dieet. Maar sinds vandaag ben ik daar mee gestopt. Ik wil verder met Jellinek. De droom om ooit echt goed te lopen is GROOT. Zelf slik ik Naast vitamine D en Visolie CHLORELLA. Dat is een Algje. Misschien kun je dat proberen. Misschien helpt het je. Je kunt het krijgen bij de Natuurwinkel. Hoor graag van je Diane

 44. Beste Alexandra,Het ontbijt is heus niet moeilijk. Meestal begin ik met Havermout. Dat leng ik aan met wat water en magere cacau uit de Natuurwinkel. Verder 2 stuks fruit handvol rozijnen en wat abrikozen. wel 2 lepels lijnzaadolie en theelepel olijfolie.

  S middags eet ik zuurdesem brood SPELT ook uit de natuurwinkel. Met Tomaat vis en af en toe met Zonatura Stroop.

 45. Lisa Ook ik wilde De Jelinek Organisatie wat vragen. Ik kan het telefoon nummer niet vinden. Kun jij het me geven> Of kun je alleen mailen?

  Diane

 46. Beste ms Mingle,

  Ik ben ook aan het Jelinek dieet begonnen (eigenlijk enthousiast geworden door jouw blogs), maar je verhaal en de reacties zijn zo oud. Ik vraag me af hoe het nu met je gaat?
  Mvgr. Nicolet

  1. Hallo ms Mingle en Nicolette,

   Ja ik ben ook benieuwd hoe het met jou gaat. Kennen jullie het Terry Wahls dieet en het dieet van mevrouw dokter Maas?
   Met vriendelijke groet,
   Yvonne

  1. Pindakaas die alleen pinda’s bevat (en dus geen toevoegingen als palmolie, kokosolie etc) is in orde als je het met mate eet. Voor mij betekent met mate: niet elke dag en niet teveel er keer. je kunt ook zelf pindakaas maken door geroosterde noten in de blender te doen met wat zeezout.

  1. Hallo Elisabeth,

   Ja, dat is geen probleem. Misschien zoethout vermijden omdat het bijdraagt aan stress net als teveel groene thee. Over de hoeveelheid kan ik niets zeggen, raadpleeg daarvoor de verpakking.

 47. Ewout! Wat fijn om iets van je te horen. Hoe gaat het met je?

  1 jaar terug werd bij mijn man ms vastgesteld, na jarenlang ‘vage’ klachten zoals tntelingen, uitval, en vooral moe.
  “Niets aan te doen, nog geen medicijnen en als t erger word : terugkomen.”

  Daar legde ik mij niet bij neer en begon te zoeken naar mogelijkheden om dit alles te verbeteren. Ik kwam uit op jouw blog. Dank je wel.
  We zijn gelijk begonnen met deJellinek voedingstips, de vitamines en olie, en met jou aanmoedigende verhalen.
  2 weken terug opnieuw een mri scan gemaakt, er zijn geen nieuwe plekken bijgekomen.
  Maar belangrijker : hij voelt zich prima. Hij heeft weer energie (heel veel, moet hem soms afremmen ?) en zijn klachten worden niet erger.

  Ik wil je bedanken voor je verhaal, je tips en je blog.

  Jo

 48. Dank je.

  Het is voor een keertje echt best wel lekker (met de groente wat gekruid).

  Een goed allernatief en mogelijk het behoudt van vitaminen (alhoewel ik dat alleen maar vermoed)

 49. Beste mensen,

  Ik doe voor mijn gip (soort eindwerk)op school over MS. Ik heb heel erg veel moeite goede informatie te vinden over voeding en MS. Het moet natuurlijk wetenschappelijk ondersteund zijn. Ik moet namenlijk binnenkort ook iets gaan koken wat gunstig zou zijn voor MS. Is er iemand die me kan helpen met receptjes? Liefst die ook gaan voor mensen met kauw en slikproblemen. Ook zou ik graag horen wat jullie artsen over dit dieet te zeggen hebben.

  Ik hoop snel van iemand iets te horen en alvast bedankt!

  Een mailtje mag ook altijd op charlotte.demand99@gmail.com

 50. Nogmaals een reactie, mijn man moest opnieuw een mri van zijn nek laten maken. Ze konden het niet goed beoordelen. Hier zat vorig jaar een plekje, je raadt het misschien al. Het plekje is kleiner geworden.
  Wat een stimulans om door te gaan, bedankt voor je inspiratie.

 51. Al 7 jaar rr ms. In de beginjaren kon ik niet werken en had veel gevoelsstoornissen, moest stoppen met studie .Ik volg al jaren een dieet en toen ik supplementen ging gebruiken werd ik elk jaar wat beter. Ik werk nu alweer 1.5 jr fulltime en heb mijn studie weer opgepakt!! Had dit nooit durven dromen. Zo zie je maar weer wat leefstijl kan doen en dat een lichaam vaak nog zelfherstellend vermogen heeft.

 52. Beste Ewout Graag zou ik in contact willen komen met de mensen die ook MS hebben en het Jellinek dieet volgen. Je hebt me ooit de site gegeven maar ik ben alles kwijt .
  Zou je de site nog een x willen sturen. Fijn weekend Diane

 53. Goedemorgen,

  Kan iemand mij vertellen of het boek van Jelinek ook in het Nederlands verkrijgbaar is ? Zo niet is het goed te begrijpen ik het Engels? Kan goed Engels dat is niet het probleem maar Nederlands leest toch makkelijker. Albast bendakt. Groetjes Anna

 54. Hoi Ewout,

  Ik ben benieuwd hoe je aan de informatie komt dat de meeste ‘Jelinekers’ gewoon af en toe kip eten? Ik heb dat nog nooit gehoord, ken niemand die dat doet en kip eten wordt vanuit de OMS organisatie ook echt afgeraden!

  1. Hoi Libello,

   Om verwarring te voorkomen heb ik de zin weggehaald. Ik refereerde hier aan een post op het officiële forum een aantal jaar geleden. Hierin stelde Jelinek, dat er objectief gezien geen redenen zijn om bijvoorbeeld geen krododillenvlees, kipfilet of kangaroovlees te eten. Hij heeft ze echter voor de eenvoud van het dieet weggelaten en verwijst ook naar de schadelijke effecten van teveel dierlijke eiwitten eten (kanker e.d).

   1. Goed dat je het hebt aangepast Ewout, het is anders inderdaad verwarrend. Zoals gezegd ken ik niemand die (af en toe) kip eet. En op de OMS website bij veelgestelde vragen staat dit:

    “Can I eat skinless chicken on the OMS diet?

    Although skinless chicken is low in saturated fat and allowed on the Swank Diet, it is NOT recommended on the OMS Recovery Program. The idea is to move away from eating animal products (as well as altered fats and so on) and to change your way of eating.

    It is important to change completely or otherwise the risk is that chicken ends up being on the table at every meal or chicken is placed on a pedestal as being a special treat. While the actual risk from an occasional piece of skinless chicken breast is low, the more frequently it is eaten the higher the risk.”

    https://overcomingms.org/ms-a-to-z/faqs/diet/

    Dierlijke eiwitten zijjn inderdaad ook een probleem, niet alleen vanwege kanker maar ook in relatie tot MS. En dan niet alleen melkeiwitten, maar ook die in vlees. Op pagina 136 van het boek (2e editie) staat dit:

    “Additionally, there may well be a issues with meat protein that are harmful to health in general and also in MS. German epidemiologist Klaus Lauer’s lifelong work on environmental risk factors in MS has shown key risk for such foods as hot dogs, pork and smoked meats for PwMS.”

    En dit is het onderzoek waarnaar wordt verwezen:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20187864/?fbclid=IwAR0gJvJWSFNZy9_nnRZSGkzzidFI-bC5vb6Iqb2xC2KoV6qe-p-Yp63CxzE

 55. Hoi Ewout,

  Ik ben 27 jaar en heb sinds december 2018 officieel de diagnose MS. In 2013 mijn eerste onderzoeken gehad, hierbij voldeed ik niet aan de criteria voor de diagnose. Ik zou graag met je in contact willen komen om over dit dieet te kunnen praten. Ik heb namelijk veel vragen en zou die graag aan iemand willen stellen die al zo lang dit dieet volgt! Ik hoop dat dit mogelijk is.

  Groetjes Maxime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.