Avondeten met Jelinek

Na ontbijten met Jelinek en lunch met Jelinek, is het dan nu (eindelijk) tijd voor wat je nu ’s avond eet, of eigenlijk wat je niet eet. Als je het Jelinekdieet volgt dan bak je niet en frituur je niet, omdat de stoffen die daarbij ontstaan schadelijk zijn voor je gezondheid. Dus je bereidt je maaltijd in de oven, magnetron, door te koken, grillen, stomen, etc. Wat je niet eet is vlees en zuivelproducten. Maar hoe ziet dan je maaltijd eruit? Je eet dus rijst, pasta met een veganistisch saus, aardappels, vis, groenten, ongebonden soep en ga zomaar door. Nederlandse pot zul je eigenlijk niet meer eten, maar daarentegen ga je de mondiale toer op. Zo zul je bijvoorbeeld meer Italiaans eten (behalve de kaas), Japans, Chinees (veel groenten), en ga zomaar door. Je moet even de drempel over, maar zodra je binnen bent gaat er een culinaire wereld voor je open.

13 gedachten over “Avondeten met Jelinek”

  1. Ik zou graag een aanvulling geven over je ‘avondeten met Jelinek’:
    Nederlandse pot kun je nog wel degelijk maken alleen op een wat andere manier; bij stamppot voeg je gewoon kookvocht en kruiden toe ipv boter en/of melk (eventueel kun je ook sojamelk toevoegen). In plaats van vlees er bij kun je een zelfgemaakte vegaburger erbij serveren. De bereiding ervan vergt wat oefening en creativiteit qua
    samenstelling/consistentie en bereiden. Ik pureer bonen en groente en kruiden tot een ‘gehakt’ substantie en voeg eventueel broodkruim en/of havervlokken toe als het te nat is (als de burger te nat is plakt deze aan de pan, als hij te droog is valt hij uit elkaar). Ik bak ze droog in een pan met goede anti aanbak laag (bv. in de hackman pan – onlangs bij AH in de bonus). De anti aanbaklaag van tefal e.d. is zeeeer ongezond en wordt over een paar jaar zelfs verboden!
    Voor inspiratie voor vegaburger zie bv. http://www.devegetarier.nl/recepten/tofoe-groenteburgers-en-ander-eiwitrijk-voedsel/eenvoudigste-peulvruchtenburger – wel de olie en het ei weglaten maar deze kun je vervangen door bv. een beetje sojasaus toe te voegen, of ketchup o.i.d.
    Het is er nu natuurlijk het weer niet meer zo voor, maar je kunt prima boerenkool, andijviestamppot e.d. maken die Jelinek proof zijn.
    En wat betreft soep: je kunt soep heel goed binden door bv. aardappel toe te voegen (gekookt en gepureerd of gewoon in hele kleine stukjes meekoken) omdat hier zetmeel in zit en dus bind. Of je pureert een deel van je soep, gepureerde bonen en groente maken een soep ook dikker en smaakvoller.
    Overige suggesties die ik heb: een alternatief voor in boter/olie gebakken aardappels kook je gesneden aardappelpartjes (het lekkerste als je zelf aardappels snijdt) even voor, doe je ze in de oven met kruiden, peper en zout en knofook en bak je ze op deze manier. Wel regelmatig even omscheppen en eventueel aan het einde even op de grillstand zetten voor een krokant korstje. Als het klaar is doe je er lekker wat olijfolie overheen – jammie!
    En wat dacht je verder van mexicaanse bonenschotel met rijst en salade. Heerlijk met bonen naar keuze en groenten en bv. seitangehakt (te koop in natuurwinkels) en kruiden – ik vermijd kant en klare kruidenmixen van knorr e.d. maar gebruik gewoon losse kruiden of in dit geval bv. mexicaanse kruidenmix waar verder niets aan is toegevoegd. Ik koop deze op de albert cuyp, bij deze winkel kun je ook online kopen (www.peperbol.nl).
    ‘Bak’ bv. ui, knoflook, paprika, wortel en prei in een pan met wat water en voeg vervolgens tomatenbasis (gewoon tomatensofrito zonder toevoegingen – behalve zout) toe en de bonen en kruiden. Ook lekker om er verse koriander aan toe te voegen. Serveer er (zilvervlies) rijst en salade bij (bv. tomaat/komkommer/avocado/olijven/olijfolie) en smullen maar!
    Ik kan nog wel even doorgaan: nassi of bami sojasaus/gember/knoflook/rode peper) en dan ipv de kant en klare kruidenmixen maak je zelf een boemboe van gember/knoflook/rode peper (even kort in een hakmolen). Hierin je groente en tofu met wat water in ‘bakken’, rijst of noodles (geen eiernoodles!) toevoegen en nog even bakken. Heerlijk met gekookt eiwit, wat nootjes en eventueel wat pindasaus (gemaakt van pindakaas uit de natuurwinkel van geroosterde pinda’s met alleen toegevoegd saus). Verwam een paar EL in een pannetje met wat water, wat sojasaus en eventueel wat fijngesneden gember.
    Ik kan zo nog wel even doorgaan maar dan staat straks de hele website vol 😉
    Het komt er gewoon op neer: gebruik je fantasie en creativiteit en denk buiten gebaande paden. Heel veel dingen kun je gewoon nog eten zij het met andere ingredienten en aangepaste bereidingswijzen.
    Ik moet zeggen dat ik niet echt het idee heb dat ik heel anders eet dan voorheen (moet ik wel bij zeggen dat ik al heel lang vegetarier ben – geen vlees en geen vis). Ik miste eerst wel mijn kaas maar dat is een kwestie van wennen. Ik eet eigenlijk altijd heerlijk, heb niet het idee dat ik iets mis!
    Succes allemaal!

    1. Ik volg ook sinds een paar maanden het dieet ivm MS en heb een heerlijk recept met vis voor Jelinekers. Het is heel eenvoudig en super lekker!

      Meng wat Alpro Soya Mild & Creamy (yoghurtvariatie) met rode pesto (verhouding 2:1) in een ovenvaste schaal, eventueel kun je er wat citroensap bijdoen als je het niet fris genoeg vindt. Doe stukken gefileerde witvis in de schaal en alles in een voorverwarmde oven (210 gr.C) voor 15-20 min. Heerlijk met rijst of aardappeltjes.

      1. Hallo Riet,

        Je kunt ook tapenade van zongedroogde tomaten gebruiken op olijfoliebasis (AH eigen merk) en die eerst laten uitlekken. Daar zit wel olie in, maar volgens het boek van Jelinek mag je best olijfolie verwarmen in de oven, want daar wordt het in ieder geval nooit zo heet als in de pan.

      2. @ mandana: in de tapenade van de AH zit wel olijfolie, maar ook zonnebloemolie. Zonnebloemolie wordt zelfs als tweede ingredient genoemd, dat betekent dat er veel van inzit (op een etiket staan de ingredienten altijd op volgorde van hoeveelheid. Dus wat als eerste genoemd wordt daar zit het meeste van in, wat als laatste genoemd wordt daar zit het minste van in). Na de zonnebloemolie wordt pas olijfolie genoemd. En volgens mij is het geeneens extra vierge olijfolie!
        Laat je niet verleiden door teksten op het etiket als ‘met olijfolie’, check altijd eerst de ingredienten! Ik zag laatst ergens humus met op het etiket: ‘met extra vierge olijfolie’, het zat er wel in maar maar 1%! De rest was zonnebloemolie..!
        Deze tapenade zou ik niet aanraden. Niet alleen vanwege de hoeveelheid olie, maar omdat je zonnebloemolie bij Jelinek maar met mate mag gebruiken en dan alleen koudgeperste en in koude bereidingen.
        Ik denk dat de pesto van de AH ook niet Jelinek proof is, ook vanwege foute olie en waarschijnlijk zit er ook kaas in!
        Tapenades en pesto kun je heel makkelijk zelf maken en is nog veel lekkerder ook!
        @Riet: Mandana heeft gelijk dat je in de oven best wat extra vierge olijfolie mag verwarmen omdat het dan minder warm wordt als in een pan.
        Zelf vermijdt ik dit desondanks, maar voeg vaak wel na de bereiding nog wat EVOO toe.

  2. Hoi, ik volg sinds 3 maanden het Jelinek dieet en het hele gezin doet zoveel mogelijk mee (behalve zuivel). We eten regelmatig gebakken aardappeltjes, gemaakt met enkele theelepels olijfolie. Ik gebruik een siliconen kwastje om een dun laagje olie te verdelen over de bodem van de pan, op die manier heb je heel weinig olie nodig. Ik bak de aardappeltjes op een laag vuur.

    1. Hoi David,

      Leuk dat het hele gezin meedoet! Zelf bereid ik mijn aardappeltjes in de oven. Ik snijdt ze in blokjes, kook ze kort, doe er wat paprikapoeder en zout overheen en dan leg ik ze op een bakplaat met aluminiumfolie onder de ovengrill. Als ze beginnen te poppen (na ongeveer 7 minuten) even draaien en dan nog een paar minuutjes. Ik heb de bereidingswijze van Libello. Zij doet er aan het eind nog olijfolie over heen. Maar dat vind ik niet nodig. Ik eet er dan mosterd, curry of ketchup bij.

      Het verhitten van olijfolie probeer ik te vermijden waar mogelijk.

      Eet smakelijk!

  3. Sorry voor mijn late reactie Mandana, dank voor je antwoord. Mag ik van je weten op welke pagina je in het boek van dr. Jelinek gelezen hebt dat olie wel in de oven verwarmd mag worden? Mij lijkt dat hoe dan ook verwarmd: de olie verandert van samenstelling bij verwarming. Graag verneem ik van je.

  4. Hallo allemaal,

    Net begonnen met het dieet… Nog veel vragen… Mag ik bijvoorbeeld pindakaas uit de natuurwinkel? Waar moet ik dan op letten?

    Groetjes Chantal

  5. Ik heb mij nog niet intens verdiept in OMS, maar ik dacht te weten dat het dieet o.a. betekent dat het ei(geel)-vrij is.
    Wordt pasta niet standaard bereid met eieren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.