Voor de koude lunch mag je de volgende dingen eten: de producten die ik bij ontbijten met Jelinek noemden, gerookte vis of rauwe vis zoals haring, brood, fruit, salade (zonder kaas, vlees en mayonaise), en gebakken producten. Je kunt de broodmaaltijd wat opleuken door een tapenade op basis van extra vierge olijfolie op je brood te doen en ook in broodsoort te variëren.
Zelf heb ik een hekel aan het flexibele Nederlandse busbrood. Daarom koop mijn brood bij de biologische winkel en dan de variant zonder palmolie. Af en toe eet ik ook een stokbroodje of een ander luxe broodje. Op mijn brood doe ik meestal gerookte vis.
Ik spreid mijn lunch over de gehele dag. Dat zorgt ervoor dat ik geen hongergevoel krijg en dus ook niet ga verlangen naar slecht voedsel. Rond elf uur eet ik wat fruit en in de voormiddag eet ik dan brood met gerookte vis of tapenade of iets dergelijks. In de namiddag eet ik dan weer wat fruit. Door de dag heen drink ik misschien één kopje koffie. Meer koffie maakt me zenuwachtig en onrustig. Ook bevat koffie schadelijke vrije radicalen. Dus hoe minder koffie je drinkt hoe beter.
Ook hier wil ik graag nog wat suggesties toevoegen. Ik koop ook alleen maar brood waar geen olie aan is toegevoegd (meestal van de natuurwinkel maar let op hier gebruiken ze veel palmolie als ingredient dus niet alle broden zijn geschikt!)
Ik koop ook alleen brood waarvan ik zeker weet wat er in zit. Zo is er stokbrood wat alleen bestaat uit bloem, water en gist maar er zijn er ook die olie of zelfs melkproducten bevatten. Ik koop ook geen brood met E nrs (vrijwel alle supermarktbroden) omdat ik ervan overtuigd ben dat deze niet goed voor je zijn. En dat als je MS hebt je ook nog nieteens eten met chemische toevoegingen in je lijf moet stoppen.
Zelf eet ik geen vis maar ook zonder kun je heerlijke lunchen. Naast humus (hiervoor zijn talloze recepten op internet te vinden), heb je bijvoorbeeld ook tofuspread (http://www.evavzw.be/index.phpoption=com_content&view=article&id=91:recept&catid=57:culinair&Itemid=142&ID=964)- alleen niet in olie bakken maar gewoon in wat water en olie later bij pureren toevoegen, of komkommerspread (http://www.evavzw.be/index.php?option=com_content&view=article&id=91:recept&catid=57:culinair&Itemid=142&ID=666).
Of denk eens aan geroosterd brood met ‘gebakken’ champignons: in wat water ‘bak’ je champignons en bv. ui, knoflook, paprika, prei. peper en zout en kruiden (bv. tijm) en voeg op het laatst als je pan van het vuur heb gehaald nog een flinke scheut olijfolie toe.
Of toast met avocado, tomaat, walnoten of pijnboompitten, basilicum, olijfolie en peper en zout.
Voor de luxere, niet typische Nederlandse broodmaaltijd kun je denken aan couscoussalade, soep (soms kun je deze prima maken van een restje pastasaus of bv. bonenschotel) of pastasalade (bv. met zelfgemaakte pesto van basilicum en/of rucula met walnoten en/of pijnboompitten, knoflook, olijfolie, peper en zout – dus zonder parmezaan!).
Bij de natuurwinkel hebben ze ook wel smeersels voor op brood maar vaak met palmolie of vet.Dus helaas vaak niet geschikt. Altijd goed de etiketten lezen, soms kom je wel iets tegen wat je wel mag eten. Maar ik maak het het liefste gewoon zelf, dan weet ik tenminste precies wat er in zit en hoeveel. Dit eet wel zo prettig!
Wil je eten zonder e-nrs, dan kan ik je het handzame boekje (dus makkelijk in je tas te stoppen bij het boodschappen doen) ‘wat zit er in mijn eten’ – met een duidelijk overzicht van alle e nrs en wat ze inhouden – van harte aanraden.
Bv. via bol.com http://www.bol.com/nl/p/wat-zit-er-in-uw-eten/1001004005600642/?Referrer=ADVNLGOT0020081001004005600642
Wederom: eet smakelijk! En veel gezondheid toegewenst!
Tussen de middag eet ik meestal brood besmeerd met zelfgemaakte humus. Heerlijk! In sommige natuurwinkels verkopen ze indiase currypasta als broodbeleg dat is ook heel lekker. In de supermarkt kan je turkse paprikapasta kopen, doet het ook goed op brood
De turkse paprikapasta vertrouw ik eerlijk gezegd niet meer, hoewel ik hem ook een tijdje heb gegeten. Dit komt eigenlijk doordat er zonnebloemolie in zit, die volgens mij geraffineerd is.
Zelf haal ik nu een keer per week humus of een tomaten tapenade bij de Marokkaanse traiteur. Voor vijf euro heb ik voor een persoon voor ongeveer een week genoeg.