Ewout (32 jaar) is een bezig baasje. Hij houdt naast zijn werk en onderneming deze website bij en daarnaast sport hij twee keer in de week. Echter vier jaar geleden stonden de zaken er anders voor.
Ewout werd in 2010 gediagnosticeerd met MS. Al een jaar eerder ondervond hij symptomen zoals duizeligheid en een doof gevoel in zijn been. Maar hij wuifde die steeds weg. Zo was de duizeligheid vast te wijten aan te weinig slaap en het dove gevoel was waarschijnlijk een hardloopblessure.
Van de Eerste Hulp naar de MRI-scanner
Echter in de nazomer van 2010 kon hij er niet meer om heen: “Ik liep bij de fysiotherapeut, omdat mijn nek en schouders helemaal vast zaten, en bij elk bezoek kwamen er klachten bij die geen logische verklaring leken te hebben. Toen uiteindelijk mijn mondhoek ging hangen wilde de fysio me niet meer zien en hij verwees me naar de huisarts”. Vanaf toen viel Ewout van de regen in de drup, of beter gezegd: hij ging van de Eerste Hulp naar de MRI scanner.
Tijdens de MRI-scan liet de verpleger zich ontvallen dat Ewout op MS werd onderzocht. Dit deed bij hem alle alarmbellen rinkelen. Ewout deelde het nieuws met zijn omgeving: “Toen ik op mijn werk deelde dat ik mogelijk MS had, vertelde een collega dat zij iemand van vroeger kende die de ziekte succesvol managede met een dieet. Maar meer wist ze niet. “ Ewout ging het internet op en kwam via via uit bij overcomingmultiplesclerosis.org.
Diagnose MS
“Ik las alle informatie op de site en kwam tot de conclusie dat ik George Jelineks dieet en bijbehorende levensstijl een kans wilde geven. Ik nam voor dat als ik na een jaar geen effect zou zien, ik medicatie zou overwegen. Gelukkig is het daar nooit van gekomen”. Toen hij een paar weken later de diagnose MS van de neuroloog vernam wist hij wat hem te doen stond: hij ruimde zijn koelkast praktisch leeg en begon een nieuwe levensstijl.
MRI-scan na een jaar Jelineks dieet
Kijkend naar de MRI-scan van Ewouts hoofd na één jaar ‘Jelinek’ stond zijn neuroloog versteld van het herstel, maar daar hield het ook op. “Hij erkent het verband niet tussen MS en levensstijl en dan ben je al gauw uitgepraat”.
Sporten en meditatie
Ondertussen, bijna vier jaar na de diagnose, gaat het nog steeds goed met Ewout. Hij sport regelmatig, lange afstanden hardlopen (16km) en rekstokoefeningen, maar weet ook zijn rust te pakken. “In het begin mediteerde ik elke dag, nu doe ik het meer als ik er behoefte aan heb. Verder probeer ik zoveel mogelijk in het nu te leven“. Ook wat dat betreft heeft de ‘Overcoming Multiple Sclerosis’-levensstijl hem op het goede spoor gezet.
Hoe gaat het met Ewout in 2017?
Bovenstaand artikel werd gepubliceerd in juni 2014, maar hoe gaat het met Ewout anno december 2017?
“Ik ben nu 34 jaar en ben ruim zeven jaar gelden met relapsing remitting MS gediagnosticeerd. Al die tijd heb ik geen medicijnen genomen en mij trouw aan mijn nieuwe levensstijl gehouden, zonder uitzondering en zover ik het onder controle had. Ik heb geen duidelijke MS-symptomen meer en leef, denk en beweeg als iemand zonder MS. Omdat alles zo normaal is geworden en er zoveel tijd sinds de diagnose is gepasseerd, kan ik niet echt zeggen dat ik nog erg met de ziekte bezig ben. Een aantal dingen blijven nog vervelend, zoals spontaan uit eten gaan en het moeten afwijzen van traktaties, en natuurlijk dat je 99% van de producten in de supermarkt of straateten niet kunt eten. Maar ik denk dat dit een kleine prijs is om een normaal en gezond leven te lijden. Mijn huidige neuroloog vertelde mij gelukkig dat als ik het haar niet verteld had, ze niet geweten zou hebben dat ik MS had.”
Nu te koop: Zet’m op – advies en tips na 10 jaar Overcoming Multiple Sclerosis
Mooi geworden deze site! Jouw eerdere blog was voor mij de eerste ‘ontmoeting’ met het Jelinek dieet. Ik heb hier veel gelezen, gekopieerd (met name over het dieet) en uiteindelijk ook het boek besteld. Dit was rond eind januari van dit jaar, inmiddels ben ik sinds kort gestopt met medicatie en volg sinds januari/februari het Jelinek dieet, en het gaat goed!
Dank voor je mooie blog en nu deze mooie site!
Beste Ewout, allereerst dank je voor het maken van deze site! Een welkome aanvulling op het boek van Jelinek. Heb t besteld maar helaas nog niet ontvangen; ik ben me echter wel aan t voorbereiden om te starten. Ik twijfel alleen erg om al dan niet te stoppen met copaxone. Gebruik t nog geen half jaar (zolang schijnt t te duren voordat er een spiegel opgebouwd is) maar heb vanaf sept. ’13 7 schubs gehad en 3 predisonkuren. Ben er behoorlijk klaar mee en kijk er echt naar uit om (met t nodige geduld) me beter te voelen door het dieet. Naar mijn idee krijg ik geen goed beeld bij de werking van het dieet als ik de medicijnen ook gebruik. Wil nl. binnen nu en een half jaar een MRI. Wat zou jij doen? Als ik het goed begrijp ben jij nooit aan de medicatie begonnen?
P
Hoi Milou,
Graag gedaan! Ik snap dat je het hebt gehad met MS, de schubs en alles er om heen. Ik ben inderdaad nooit aan de medicijnen gegaan. Ik ben gestart met Jelineks dieet, en heb nog twee milde schubs gehad het eerste half jaar. En daarna niet meer. Ik ben geen arts, dus ik kan je niet adviseren over het stoppen met medicijnen of niet, en welke gevolgen het stoppen heeft (verhoogde kans op schubs, etc). Dus dat zul je met je neuroloog moeten bespreken. De werking van het dieet zul je met en zonder medicijnen constateren. Want het onderzoek van Swank volgend, nemen je schubs af met 95% na het eerste jaar, en die score halen medicijnen bij lange na niet. Ik zou me overigens niet blind staren op MRI’s. Ze zien er futuristisch uit, maar het gaat om je neurologische graad (lopen zonder hulp, met hulp, rolstoel, etc) en hoeveel schubs je hebt. Lees ook hierover. Als laatste, ik heb de ervaringen van Lana gepubliceerd, en zij zat met hetzelfde als waar jij meezit. Ik zal vragen of ze ook reageert.
Hoi Milou,
Net als Ewout kan ik je niet adviseren over het wel of niet stoppen met Copaxone. Wel kan ik je vertellen wat mijn ervaringen zijn waar je wellicht wat aan hebt. Ik heb zelf anderhalf jaar Copaxone gebruikt en na een jaar een flinke schub gehad, zoals ik nooit eerder had gehad. Dus ondanks medicatie toch een flinke schub. Op dat moment begon wel mijn eerste twijfel over deze medicatie. Ik ben echter niet meteen gestopt met Copaxone toen ik begon met het dieet. Ik heb dus het laatste half jaar Copaxone gebruikt én ben het dieet gaan volgen. Uiteindelijk ben ik eind mei 2014 gestopt met Copaxone vanwege bijwerkingen en de vele prikplekken (atrofie) die ik op mijn lichaam had en helaas nog steeds heb. Het volgen van het dieet (in eerste instantie in combinatie met medicatie) maakte het voor mij juist gemakkelijker om de knoop door te hakken. Bovendien was ik enerzijds met een heel gezond leefpatroon bezig en anderzijds spoot ik mezelf iedere dag in met iets waar ik juist alleen maar last van had (bijwerkingen). Het stoppen met Copaxone heeft mij tot nu toe alleen maar sterker gemaakt, ik heb het nu zelf onder controle!
Succes, en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!
Hoi, wederom dank voor je reactie. Daar heb ik wel wat aan. Inmiddels heb ik besloten om toch ook (voorlopig) door te gaan met Copaxone. Enerzijds omdat ik er over heb gelezen in Jelinek’s boek en anderzijds zie ik het nu nog even als extra protectie. Heb gisteren het boek ontvangen en er meteen in begonnen. Wat een verhelderingen! Nu ga ik dus zoveel mogelijk in de praktijk toepassen. Best lastig, als ik eerlijk ben. Maar ik hou m’n doel voor ogen! Heb wel een praktische vraag aan jou en/of Ewout: de olijfolie mag dus eigenlijk nooit verhit worden? En hoe gebruiken jullie de lijnzaadolie? Stond nog niet eerder in m’n keukenkastje;-).
En wat ik me ook nog afvroeg, na het dieet van Terry Wahls te zijn tegengekomen, wie kan de tegenstellingen in beide diëten verklaren? Neig sowieso meer naar Jelinek, omdat daar de meeste verhalen van concrete vooruitgang te lezen zijn. Bij terry wahls lees je wel dat mensen zich beter voelen, maar of ze minder schubs hebben?
Hoop weer op een reactie…
Hoi,
Om met je laatste vraag te beginnen, eigenlijk kun je Jelineks dieet en Wahls’ dieet niet vergelijken. Het verschil is dat Wahls dieet een veronderstelling is. Wahls redeneert vanuit haar medische specialisatie en kwam met een idee hoe ze haar MS kon behandelen.Wat werkte voor haar. Echter haar werk gaat niet verder dan een (plausibel) idee. en van de dingen die ze stelt is dat je ‘ grasgevoede’ rundvlees moet eten. Ze negeert hierbij echter dat mensen met MS niet gebaat zijn bij het eten van rood vlees. Wahls kijkt dus wat bij haar werkt en veralgemeniseert haar bevindingen. Daarbij wordt Wahls enorm gehypt en probeert ze voornamelijk geld te verdienen met haar dieet (kijk maar eens op haar website) .
Jelinek zegt in feite: vanuit het onderzoek weten we dat mensen met MS die weing tot geen dierlijke producten eten het beter doen. Daarbij zijn er aanwijzingen dat melkeiwit een autoimmuunreactie kan veroorzaken en dat mensen met MS te weinig vitamine d3 nemen, etc. Jelinek vertrekt dus van uit het onderzoek. Daarbij stelt hij zijn informatie vrij beschikbaar en kun je genoeg verhalen lezen dat de OMS methode werkt.
Zelf ben ik van mening dat Wahls, ondanks dat ze een goed voorbeeld van beter worden is, een misleidend verhaal vertelt, dat veel mensen op het verkeerde been zet. Wahls is voornamelijk erg met zichzelf bezig en streeft geen wetenschappelijke objectiviteit na. Voor mijzelf zeg ik dan ook, de keuze tussen Wahls en Jelinek is geen echte keuze. Het is kiezen tussen een marketingbubbel en je beste kans om beter te worden.
Wat je praktische vragen betreft: olijfolie kun je ook in ovengerechten gebruiken (een cake of quiche) en lijnzaadolie bewaar je in de koelkast. Ikzelf doe het bij mijn havermout elke ochtend en soms op een tomaat besprenkeld met oregano en zwarte peper, die dan weer in een pitabroodje zit. Ook kun je het mengen met fruitsap. Lijnzaadolie kun je overigens niet verhitten.
Hallo Ewout,
Mooie site joh! Weet je wat ik nou ontzettend graag zou willen? Dat er ook een pagina met uitgeprobeerde recepten op komt. Ik ben namelijk nog nergens een site tegengekomen waar lekkere dingen op stonden. Het was of te Amerikaans of recepten met zaken die we gewoon niet moeten eten ihk van Jelinek.
Zelf zit ik momenteel wat koken betreft een beetje in een dip en lees alles over Jelinek om me te motiveren.
Groeten, Riet
Zelf vind ik de recepten op fatfreevegan altijd wel een aanrader. Je kunt ook proberen wat Italiaanse recepten aan te passen. Zo vind ik dit recept van gevulde aubergine altijd erg geslaagd: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1262642/italianstyle-stuffed-aubergines . Wat betreft je idee van recepten op de site. Ik heb al wel een module hiervoor, maar nog niet de tijd gevonden om hem ook te implementeren.
Hallo Ewout,
Ik zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Vorig jaar begon bij mij het teken van lehrmitte. 2mri scans gehad. Toen bleek dat ik 2 onstekingshaarden had, maar nog geen diagnose. Eind september 2014 begonnen ineens tintelingen handen en torso.
Ik kon gelijk een afspraak maken met de ms consulent voor de start van medicijnen.Na lang wikken en wegen besloten om helemaal geen medicijnen te nemen en het Jelinek dieet te gaan volgen.
Ik heb een vraag over de inname van de visolie. Welke gebruik je/jullie daarvoor? En hoe wissel je dat om naar lijnzaadolie?
Hoop dat je me hiermee kan helpen.
grtz luke
Hoi Luke,
Ik gebruik alleen noog visolie capsules voor op reis. In het begin slikte ik 4 capsules van VisOlie per dag en at daarbij nog vis 2-3 keer in de week en elke dag wat noten. Ik ben daarna als snel overgestapt op 2 eetlepels lijnzaadolie per dag en met de jaren ben ik ook minder vis gaan eten. Ik slik nu 2-3 eetlepels lijnzaadolie per dag (afhankelijk van of ik een actieve dag tegemoet ga). Als je nog veel last hebt van vermoeidheid dan is het zeker aan te raden om naar je olieinname te kijken.
Beste Ewout,
Na mijn diagnose in augustus nam ik mezelf voor maar niet te veel op internet te zoeken over ms, gezien je de mensen waar het goed mee gaat vaak niet hoort. Van alle ellendige verhalen van anderen raakte ik nog meer in de put. Momenteel ben ik op het punt aangekomen dat ik qua voeding en vitamines wil kijken of ik mijn vermoeidheid onder controle kan krijgen. Ik kwam al snel bij jouw verhaal uit en via een msforum op deze site. Ik ben totaal enthousiast en zit al in excel lijstjes te maken met wat ik wel en niet kan eten. Gezien ik geen vlees eet en nauwelijks zuivelproducten gebruik is het voor mij geen grote verandering.
Het enige wat ik aan zuivel gebruik is kaas. ( broodje mozzarella of geitenkaas, pizza met kaas, een kaasplankje hmmmm, lasagne met kaas gegratineerd) Wellicht herken je deze verleidingen. Heb jij daar een goede vervanger voor?
Vriendelijke groet,
Eline
Ik ben blij dat ik de verleiding niet ken, maar de vervangers wel.
Voor strooikaas: edelgistvlokken, gemalen pijnboompitten (licht geroosterd).
Plakjes kaas, smeltkaas: zie deze post van vegangela over veganstische kaas. De structuur van kaas weet ze te benaderen, maar de smaak is natuurlijk nooit 100% kaas. Laat weten of het wat is!
Hoi Ewout,
Wat goed van je dat je zo gedreven bent. Ik ben sinds 2013 bekend met ms, maar geen diagnose en sinds januari van dit jaar de diagnose ms. Ik probeer nu mijn voeding ook anders aan te pakken. Ik ben nog niet echt heel ver, maar probeer dankzij dit soort site’s verandering te boeken. Zou je misschien jouw lijstje van wat wel en niet gegeten mag worden met mij willen delen als leidraad?
Succes met je doel en hoop vaker zulke positieve verhalen te lezen.
Dank je, ik hoop dat het helpt. Ik heb zelf geen lijst van wat ik wel en eet, dat is met het doen gekomen. Ik heb weleens online gepost over welke producten je wel kunt eten, maar daar kwam veel weerstand op. Uiteindelijk moet ook iedereen voor zich dit bepalen. Bijvoorbeeld, ik zelf eet op mijn vakantie weleens gegrilde kipfilet. Daar is op zich niets mis mee, maar niet in lijn met Jelinek (maar wel Swank, waar Jelinek zich weer op baseert).
Hoi Ewout,
Geweldig deze site en veel info. Ik ben sindskort begonnen met visoliecapsules maar ik las zoveel goeds over lijnzaadolie dat ik dat sinds vandaag gebruik(2 eetlepels p.d.) moet ik nu stoppen met de visoliecapsules? Ik ben nu aan het herstellen van mijn 4e schub maar dut keer een flinke met krachtverlies. Ik heb overleg gehad met mijn neuro en hij wees het jelinek/ swank dieet af omdat dit ook spanningen met zich mee kan brengen met wat wel en niet te eten, nu twijfel ik 🙁 ik ben opnieuw begonnen met Avonex omdat ik zoveel mogelijk deze enge schuld wil vermijden, maar weet niet zo hoed wat ik nu moet doen met het dieet? Ik heb 2 jonge kindjes wat erg lastig gast worden om zo’n dieet te volgen, maar ik wil niet nog s meemaken dat ik mijn kindjes niet kan verzorgen verschrikkelijk was dat… Kan je mij advies geven?
Groetjes
Deborah
Hoi Deborah,
Ik denk dat iedereen met wie ik tot nu toe gesproken heb een neuroloog had die geen voorstander was van het dieet. Jouw neuroloog heeft in mijn ogen een wat aparte reden.
Ik denk dat het volgen van een gezonde levensstijl juist veel stress wegneemt omdat je eindelijk zelf wat aan je toestand kunt doen. Daarbij zorgt dagelijkse meditatie voor de nodige rust.
Verder denk ik niet dat je neuroloog een onderzoek heeft gelezen dat duidt op verhoogde stress door overstappen op een gezonde levensstijl. Simpel weg omdat dat onderzoek er niet is.
Mensen die het Jelinek dieet volgen geven aan dat na 5 jaar hun levenskwaliteit met ongeveer 20% is toegenomen (hier is wel ondezoek naar gedaan). Dus laat je niet weerhouden door je neuroloog. Die van mij raadde het dieet af omdat hij het zich niet kon voorstellen om zonder vlees te leven…
Je kunt in het begin overigens visolie en lijnzaadolie naast elkaar gebruiken, omdat de stoffen in de visolie helpen de stoffen in de lijnzaadolie om te zetten naar bruikbare stoffen.
Hoi allemaal
Ik heb in juni 2014 te horen gekregen
Dat ik spms heb. en gebruik tot heden geen medicijnen ben ok niet verplan dat te gaan doen. Nou ben ik begin dit jaar begonnen met het Jelinek dieet. En als ik al jullie verhalen lees geeft mij dat ok een goed gevoel Om het te doen. Nou is het nog best lastig met sommige dingen of je het nou goed doet of niet. heb het dieet boek gister bestelt en dat zal ok veel duidelijkheid geven. Nou heb ik een vraag ik gebruik veel alpro producten. Heb vandaag de alpro boter voor op brood gekocht. er staat dat het 100% plantaardig is dat dan gewoon goed ?
Hoi Marvin,
De enige goede producten van apro zijn de vla, yogurt melk en kwark. In de andere zitten gemodificeerde vetten en dergelijke.
Een goed alternatief voor als je toch boter wilt is amandelboter, dat kun je zelf relatief makkelijk maken: http://www.culy.nl/recepten/amandelboter/
Ewout
Bedankt voor je reactie. Zie je dat is nou precies wat ik bedoel. Je denkt dat je goed doet omdat er 100% plantaardig op staat maar toch is het niet goed. Wat zijn precies gemodificeerde vetten want er staat niets op de verpakking. En nou las ik ok dat melkeiwit niet kan en dat zit ok best veel in producten. Hoe zit dat dan met melkpoeder lees je ok veel op producten. En nog een vraagje je
Ik drink de alpro Soya rode vruchten behoord die ok bij het goeie rijtje? Hoop het wel, wat moet ik anders drinken.
Hoi Marvin,
Met Alpro rode vruchten is niets mis. Melkpoeder en melkeiwit kunnen allebei inderdaad niet, omdat ze van melk gemaakt zijn. Melkzuur daarentegen heeft een misleidende naam, en heeft niets met melk te maken.
Je moet er rekening mee houden dat je alleen koudgeperste (virgin) olies zou moeten eten. Op de verpakking van Alpro ‘lekker gezond smeren’ staat o.a “plantaardige oliën en vetten (38%) waarvan sojaolie (75 %), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren)”. Met de benaming plantaardige oliën en vetten verhuld de fabrikant welke (gerafineerde) olie hij eigenlijk gebruikt. Het is vaak een mengels van de goedkoopste (en ongezondste) oliën op de markt. Mono- en diglyceriden van vetzuren zijn stukjes uit elkaar getrokken vet, wat ze extra schadelijk maakt en een voorbeeld van een gemodificeerd vet.
Bedankt Ewout
Voor je reactie ik ga er mee aan de slag
Gr. Marvin
Dag Ewout,
Ik kreeg 5 jaar geleden de diagnose MS. Mijn neuroloog verwees me nu zelf naar de website van overcoming MS. Zo heb ik bijgevolg ook het boek besteld en ben ik op jouw blog terecht gekomen. Interessante dingen. Toch blijf ik zo’n beetje met een dubbel gevoel zitten: Ik heb nu 5 jaar MS. In 2010 kreeg ik een ernstige opstoot. Dan ben ik begonnen met medicatie, eerst Avonex, later Rebif. Ik heb sindsdien nog 1 keer een opstoot gehad, zonder blijvende letsels en voel me verder echt heel goed, zonder beperkingen. Ook bij mij verdwenen de witte vlekken op de scans. Ik sport regelmatig, probeer stress zoveel mogelijk uit mijn leven te bannen, Maar eigenlijk eet ik (ook omdat ik tot voor kort nog nooit van het Jelinek dieet had gehoord) al jaren dagelijks 2 potjes yoghurt, drink ik elke ochtend 2 glazen koemelk, eet ik af en toe vlees, …al 5 jaar… Ik ging ervanuit dat ik gezond at omdat ik een evenwichtige voeding belangrijk vind. Maar nu blijkt dat ik hierin toch enkele grote fouten maak. Ik ben zeker van plan om enkele zaken in mijn voedingsstijl te wijzigen, maar ben nog niet helemaal overtuigd of ik er een echte die-hard in zal kunnen worden. Lijkt me zo moeilijk ook, als je buitenshuis steeds rekening moet houden met je dieet. Hoe hou je dat vol? Bv: als je wordt uitgenodigd bij vrienden voor een dineetje, etc…? En in dat opzicht begrijp ik één van bovenstaande reacties, waarbij één van de neurologen zei dat er dan toch extra stress bij komt kijken wel een beetje… Nu, dan is het natuurlijk de persoon in kwestie die voor zichzelf de balans moet opmaken, dat begrijp ik ook wel. Toch fijn om te lezen dat zoveel patiënten ermee zijn verder geholpen!
Groetjes,
Ann
Dag Ann,
Wat leuk om van je te horen. Wat gaaf om te horen dat je de eerste informatie van je neuroloog te horen kreeg. Voor welk ziekenhuis werkt hij of zij als ik vragen mag?
Het dieet en de levensstijl is voor de een makkelijker vol te houden dan voor de ander.
Je moet echt de regie over je eigen leven nemen en anderen actief informeren. Mijn vrienden vragen mij altijd wat ik wel en niet kan eten en vaak gaat het dan goed (ligt aan de persoon in kwestie).
Uit eten gaan kan vervelend zijn, maar het ligt eraan waar je woont. In de grote steden zijn er altijd wel veganistische restaurants waar je terecht kunt.
Klassieke restaurants in het hogere segment zijn ook beter ingesteld op speciale wensen.
Wat vervelend blijft is traktaties en dergelijke overslaan, maar wat er tegenover staat is duizend keer meer waard. Dat beste ik me pas geleden nog in een supermarkt omringd met voedsel dat ik niet eet net voordat ik twee uur lang met een groep canyoning zou gaan doen: van hoge rotsen springen het water in, afdalen van watervallen etc.
Ik heb nu al bijna vier jaar lang geen last meer van de ziekte en ben fitter en gezonder dan menig leeftijdgenoot.
Mijn neuroloog werkt in de MS-kliniek in Melsbroek.
Groetjes
ik ben op zoek naar een neuroloog die openstaat voor een natuurlijke aanpak ipv. medicijnen zoals Rebif. Hopelijk meer info via deze weg?
Geen idee, ik kom zelf al een paar jaar niet meer bij de neuroloog. Misschien vind je meer informatie bij de stichting MS Anders.
Beste Wella,
Ik denk dat het heel lastig is om een neuroloog te vinden met een natuurlijke aanpak. Je zou wel eens kunnen kijken naar een homeopaat. In Haarlem zit Dr. Bunk hij weet veel van ms, alleen al via zijn website kan je veel te weten komen. Ik loop zelf bij een homeopaat en natuurvoedings arts in Den Haag.
Ik gebruik via de neuroloog copaxone. Daarnaast gebruik veel supplementen. Ewout schreef al eerder over goede vetten. Mijn homeopaat zegt altijd dat ik goed in de vetten moet zitten.
Ik ben 35 en heb de diagnose nu 1,5 jaar. 1 zware schub gehad in aug 2014 en een half jaar later een lichte schub. Daarna gestart met alle vitamines en copaxone en het jelinek dieet (alhoewel ik niet heel streng ben) Ik ben inmiddels bijna een jaar schub vrij en voel me steeds sterker worden. (een stijgende lijn, ipv inleveren) Ik werk weer drie dagen en sport 3 keer per week. Ik heb best een actief leven. Ik fiets met gemak 50 km op mijn racefiets.
Dit is wat ik gebruik aan vitamines:
vitamine D3 3000 IE van bonusan (1)
pea pure van vitals (dit helpt waanzinnig bij zenuwpijnen, ik heb nergens meer last van. Het beschermt ook tegen griep) (1)
Elke dag multi vitamine van vitals (1)
vis olie van more epa platinum (4 stuks)
vitamine B12 van vitals 1000 mcg (2 stuks)
carcuma van bonusan (dit schijnt een enorme ontstekingsremmer te zijn. Schubs kunnen met 98 % afnemen las ik in een artikel) (1 stuk)
Voor iedereen die een vermogen aan vitamines uitgeeft. Via apotheek de roode-roos in den Haag kan je heel voordelig supplementen bestellen, dmv een recept van je arts of je aan te sluiten bij de vereniging van homeopathie. Het scheelt mij 400 Euro per jaar.
Groeten van Eline
Hallo allemaal,
Fijn om, als net begonnen Jelinekker, jullie verhalen te lezen. Ik vraag me heel erg af, waar ik nou in kan bakken. Is dat olijfolie?
Groeten, Brechtje
Beste Mensen, als MS patient denk ik dat gezonde voeding aangevuld met verschillende vitamines en een gezonde levensstijl essentieel zijn om de ziekte te onderdrukken.
Natuurlijk speelt de geluk’s factor ook een rol maar laten we dit even buiten beschouwing
houden.
Denk dat Eline het goed doet, ikzelf pas het Jelinek niet volledig toe omdat ik voel dat het mijn levenskwaliteit sterk verminderd pak wel een aantal dingen eruit waarvan ik denk dat die goed zijn mee te stoppen of om te minderen ik dronk bv. 2 litter volle melk per dag en at veel kaas………nu alleen low vet melk voor de cappuccino en zeer soms kaas, dit als voorbeeld.
Ok nu komt het………in India komt bijna geen MS voor………vreemd……nee……de meeste mensen eten geen vlees of melkproducten maar er wordt wel veel Kurkuma (geelwortel) gebruikt in de Indiaanse keuken en dit is in geconcerteerde vorm sinds kort op de Nederlandse markt……….en het help bij me in combinatie met het boven vermelde!
Ik gebruik:
Curcumin 1 capsule per dag.
Q10 200mg per dag
Vitamine D3 3000 mg per dag
Omega 3 Visolie 4 capsule per dag
Druivenpit extract 1 capsule per dag
En reguleer medicijn Tecfidera 240mg 2x daags.
Verder neem ik genoeg rust………mijn rolstoel en krukken staan al een tijdje in de schuur openlijk verblijven ze daar voorgoed.
Beste Ewout,
Respect voor hoe je e.e.a. aanpakt!
Ik heb zelf inmiddels 9 jaar MS, ben 36 jaar nu. Heb vanaf de diagnose met succes het exclusiedieet van dr. Maas gevolgd, wat er kort gezegd op neer komt dat je, door voeding weg te laten waar je intolerant voor bent, geen hinder zult ondervinden van je symptomen. Daarmee voorkom je dus echter niet dat de ziekte actief is. Die van mij is dat heel erg, ik word voor steeds meer intolerant.
Vandaar dat ik er serieus over denk Jelinek een kans te geven. Ik heb gemerkt hoe goed een dieet kan werken en hoe het je de controle over je leven terug geeft!
Punt is wel; aangezien er al zoveel afvalt voor mij aan bv. vissoorten en groenten en fruit (noten helaas ook..) wordt het wel erg lastig. Heb echter goede hoop dat wanneer ik het dieet zeg een jaar volg, dat ik dan ook weer dingen waar ik nu last van heb terug kan invoeren aangezien de ziekte dan toch niet meer actief is…hoe denk jij daarover?
En denk je dat het sowieso zin heeft om na 10 jaar nog te starten?
Ook vraag ik me af of je ipv lijnzaadolie of visolie ook levertraan zou kunnen gebruiken.
Dank je voor je antwoord!
Hoi Eveline,
het spijt me dat ik niet eerder gereageerd heb. Ik zat voor werk een maand lang in het buitenland en dat was nogal hectisch. Ik denk dat je er zeker wat aan hebt om met deze levensstijl te beginnen. De ziekte zal een milder verloop hebben of zelfs compleet in remise gaan. En ja, waarschijnlijk zul je weer dingen kunnen die je eerst niet meer kon. Ik denk dat het nooit te laat is om te beginnen. Een dag zal de eerste moeten zijn! Wat betreft de levertraan, dat is zeker een optie; het is eigenlijk gewoon visolie. Veel sterkte en succes!
Beste Ewout,
Ook ik ben begonnen met het Jellinek Dieet MAAR waar ik steeds tegen aan loop is de Hoeveelheid olie.
Dan denk ik HELP hoe zit dat nu.
Ontbijt 1 lepel Lijnzaad olie,1 levertraan capsule,1 teunisbloem capsule.
Lunch 1 teunisbloem capsule.
Diner 1 teunes bloem capsule en 1 levertraan capsule.
Verder ontbijt ik met Havermout.
3 stuks Fruit.
Lunch vaak 1 paprika en Komkommer.
Zuurdesem brood met jam.
Rauwe noten.
Avond: stampot sla etc
Zoete Bataat Roerbak met 2 thee lepels olijf olie. Rijst etcETC
Broodje haring,rauwe zalm,Tonijn. ETC
Dat was het.
s avonds 1 glas rode wijn.
Leuk als je reageert.
Diane
Hoi Diana,
De hoeveelheid olie maakt niet zoveel uit. Je hoeft die niet te tellen. Wel dien je verzadigd vet, die niet uit de koudgeperste olie komt, te mijden. Dus in dat op zich is geitenmelk (die in je andere reactie) geen goed idee. Als voorbeeld, ik neem 2 -3 eetlepels lijnzaadolie in de ochtend en dan nog wat EV olijfolie bij het avondeten of de lunch.
Roerbakken kun je beter ook niet doen, vanwege de schadelijke effecten van verhitte olie (boven de 180 graden bij olijfolie)
Beste Ewout,
Zou het bijna vergeten.
NOOIT drink ik FRISDRANK.
Alleen water.
Koek en snoep. NOOIT.
Melk en kaas en boter ook niet.
Wel 1 glas rauwe geitenmelk op de nuchtere maag.
Wel om de dag 1 ei.
Voedings Suplementen:
Curcumine
Vitamine D
Clutation
Chlorella
Spirulina
Selenium
Zink
Levertraan
Teunisbloem olie
Kunt u hard lopen?
Blijft mijn droom.
Diane,
Kan jij mij in contact brengen met mensen met ms die dit dieet volgen.
Wil graag een soort van coach hebben die mij helpt bij het opstarten van dit dieet.
Hoi Anna,
Deze FB groep is heel actief https://www.facebook.com/groups/1063443403677546/. Ze organiseren ook events. Ik denk dat je er zeker een buddy vindt.
Hoi!
Na alle goede verhalen en berichten te hebben gelezen, ben ik zo benieuwd hoe het nu met je gaat.
Bedankt voor je duidelijke uitleg.
Grt Jo
Beste Jo,
Helaas heb ik al een tijd geen blog meer geschreven, hier geldt: geen nieuws is goed nieuws.
Ik ben in blakende gezondheid.
Goedemorgen Ewout,
Wat fijn om iets te horen. Jouw bericht en deze site motiveert mij om door te gaan.
Dank je wel. Grt Jo
Hoi Ewout, ik wil je bedanken voor alle informatie. Ik ben begin december 2017 begonnen met het Jelinek dieet en jouw ervaringen en tips hebben er rot nu toe aan bijgedragen om door te zetten.
Hopelijk gaat het nog steeds goed met je.
Hoi Emily,
Ja, alles gaat (nog steeds) super goed. Ik wens je veel succes en doorzettingsvermogen!
Hoi Ewout,
Sinds enkele maanden volg ik de Jellinek leefwijze en vooral vooralsnog het dieet en de supplementen. (Diagnose MS in augustus 2018)
Nu zijn we van plan deze zomer naar Roemenië te gaan. Zijn we jaren geleden ook al geweest en dan vooral rondreizen van pension naar pension.
Als voorbereiding zou het handig zijn om een kaartje te hebben met wat voor het dieet noodzakelijk is. Net zoiets als dit: https://www.facebook.com/download/preview/1144173945617709 Op deze site krijg ik de indruk dat je het Roemeens machtig bent. Zou je dit kaartje misschien willen vertalen? En misschien ook publiceren voor anderen? Zou geweldig zijn! En als je in dit kader nog andere tips hebt voor Roemenie, die zijn altijd welkom!
Hartelijke groet
Hoi Lammert,
Ik zal wat op papier zetten en het je sturen en ik zal het ook wat meer op de Roemeense situatie toespitsen. Ik neem aan dat jij wel suiker eet (op het voorbeeld staat geen suiker)?
Hoi Ewout,
Bedankt voor al je ervaringen op deze site. Ik ben vandaag per toeval op het Jelinek dieet gekomen en zie het als een uitdaging om mijn gezondheid en de MS rustig te krijgen/houden. Ik heb echter wel wat vragen over het dieet. Mag je nou wel met olijf olie koken of niet en geldt dat alleen voor de extra vierge olijfolie? Ook vroeg ik me af hoe je dit doet met uiteten gaan, borrelen met vrienden en daar een wijntje bij wil drinken? Ik ben 27 jaar en ben bang dat ik hierdoor nooit meer leuke dagjes weg en vakanties kan doen i.v.m. het dieet.
Ik hoop dat je nog actief bent op deze site en mijn vragen kan beantwoorden!
Hoi Maxime,
Om je oorspronkelijke vraag te beantwoorden. De enige olijfolie die goed genoeg is, (extra) virgin olijfolie. Extra is dan de beste keuze. Behalve bij koude gerechten, kun je die ook in recepten in oven verwerken zoals een veganistische quiche e.d. Mocht het nodig zijn om ermee in de pan te bakken, dan kan dit eigenlijk niet: de olie mag niet boven de 180 graden verhitten en dat kun je in een pan niet reguleren. Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld water gebruiken om uitjes te fruiten en daar dan een beetje (half theelepeltje) extra virgin olie bij doen. Doordat het water nooit warmer zal worden dan 100 graden, blijft de temperatuur van de olie ook laag genoeg.
Over uiteten gaan, borrelen etc. Ik zit nu voor mijn werk in Galati en tot nu toe geen problemen gehad met uiteten gaan. De keuze is gelimiteerd (pasta, salades, gegrilde / gestoofde vis etc), maar het is mogelijk. Wel moet je de ober wat ondervragen over mogelijk verborgen boter of de ingrediënten van een dressing maar het kan zeker, en je kunt altijd vragen om ingrediënten te vervangen of weg te laten (zover dat mogelijk en praktisch is. Als we spreken over borrelhapjes, dat kun je eigenlijk wel vergeten in Nederland en de omliggende landen, gezien de ongezonde eet cultuur. In Spanje en Italië is het een ander verhaal. Wijn, bier etc is allemaal oké, alleen met cocktail en shotjes moet je oppassen dat er geen crème in zit (bv white russian, B52 etc).
Als je met een groep of je werk uit eten gaat, kondig dan altijd je dieet van tevoren aan bij de catering of het restaurant. Vooral in Nederland verrichten mensen wonderen voor je, navenant naar de prijsklasse van het restaurant.
Sinds mijn diagnose met RR MS heb ik in drie landen gewoond en veel rondgereisd, dus maak je niet teveel zorgen over het eten. Je vindt altijd wel iets, maar het is wel aan te raden voorruit te plannen en jezelf ruim van te voren over de plaatselijke eetcultuur te informeren.
Ik kreeg rond jouw leeftijd ook de diagnose. Terugkijkend kan ik alleen maar zeggen, als je er 100% voor gaat, dan krijg je er ook het maximale voor terug. Het kan met tijd en wijlen vervelend zijn, je omgeving kan naar doen, misschien verlies je vrienden, maar wat je wint is onbetaalbaar.
Hoi Ewout,
In 2018 kreeg ik mijn diagnose RRMS.
Na uitgebreid onderzoek ook gekozen voor OMS.
Jouw site heeft daar ook aan bijgedragen.
Na 4j gestopt met medicatie. Nu half jaar daarna MRI nogsteeds onveranderd (net als 4j Tecfidera medicatie en OMS leefstijl).
Ik ga er nu helemaal voor om met lifestijl verder te gaan.
Hoe gaat het nu met je?
Vriedenlijke groet,
Dag Peter,
Fijn om te horen!
Alles wel eigenlijk. Ik heb er recent een kleine blog over geschreven: http://www.envoeding.eu/leven-met-ms/uitgelicht/hoe-ik-me-voel-na-12-jaar-jelinekdieet-oms/